Set ‘perles' sota una Butaca



Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
Hi havia na vegada una princesa que notava un pèsol bullit sota d'una pila de matalassos quan anava a dormir. Era desesperantment primmirada.Doncs, des d'ahir, també hi havia una vegada un elefant al qual no li va importar compartir seient sobre de set perles. I és que els premis Butaca (enguany amb un elefant com a símbol) van destacar set vegades les produccions de La Perla29: cinc, per al muntatge que tenia més nominacions, Incendi i dues més per a Cyrano. Destaca la de Pere Arquillué per tenir la valentia de competir amb la memòria de la interpretació de Flotats. La setena, celebrada pel seu nas.
L'altra gran guanyadora de la nit va ser La vampira del Raval: de les sis nominacions, en va acaparar fins a quatre. Totes dues obres van ser un èxit a la cartellera. Incendis, a més, té compromesa una nova temporada al Romea. Cyrano arrenca temporada, en castellà al Centro Dramático Nacional, divendres vinent. En canvi, La vampira...no troba cap teatre que els vulgui acollir per tornar-la a aixecar, asseguren fonts de la companyia. Els guanyadors del premis Butaca, de fet, són tots aquells nominats, tot i que la majoria tornen a casa amb les mans buides.
Al palmarès català cal afegir-hi la distinció per Una flauta màgica, un nou títol que va apropar el Grec 2011, de Peter Brook. L'organització també va voler premiar Esther Aranda, taquillera del Teatre Romea, amb el guardó honorífic.
Els Butaca es van repartir ahir al Mercat de les Flors en la gala més perseverant de totes (mai com fins ara, les institucions li havien donat tant l'esquena). Els impulsors van presentar-se dins de dos fèretres, avançant la mort del premi que tot just celebra el 18è aniversari, l'únic que voten els espectadors. A fora, la nit era freda com ho són la majoria de les taquilles aquesta arrencada temporada. Però els actors van demostrar estimar-se el premi, més que “per les croquetes”, pel convenciment que la cultura ha de ser motor de la societat catalana. Ni una crisi gran com un elefant ho podrà impedir.

El palmarès

‘Incendis' (5)
Butaca a millor espectacle; direcció(Oriol Broggi), actriu (Clara Segura), escenografia (Broggi i S. Brosa) i il·luminació (A. Faura).
‘La vampira del Raval' (4)
Millor muntatge musical, composició musical (Albert Guinovart); actor i actriu de musical (Pep Cruz i Mercè Martínez)
‘Cyrano' (2)
Millor actor (Pere Arquillué) i caracterització (Eva Fernández i Mercè Ribas)
‘Els jugadors' (2)
Millor text (Pau Miró) i actor de repartiment (Boris Ruiz)
‘La nostra classe'
Millor actriu de repartiment (Rosa Boladeras)
‘Sé de un lugar'
Espectacle de petit format.
‘V.O.+'
Millor espectacle de dansa
‘Splenda'
Millor muntatge familiar
‘Campanades de boda'
Millor vestuari (Cristina López)

No hay comentarios:

Publicar un comentario