Girona, 'hub' teatral europeu



Font: Antoni Ribas Tur (ara.cat)
Els professionals més agosarats del sector de les arts escèniques catalanes estan convertint els efectes de la crisi en un pou d'oportunitats per trobar noves vies de futur. En deu o quinze anys, sosté Salvador Sunyer, el director del festival Temporada Alta, el panorama escènic europeu no estarà tan centrat en les propostes que cada país exporti sinó en les xarxes que creïn equipaments, certàmens i professionals dels diferents països. Per començar a situar-se en aquest entramat i potenciar el paper que hi poden tenir els creadors catalans, des d'avui fins diumenge el festival presenta la segona edició de la Setmana dels Programadors. Aquesta trobada, que té el suport econòmic de l'Institut Ramon Llull, té com a objectiu principal la internacionalització de la creació contemporània catalana i consolidar el festival Temporada Alta en un nus de circulació del teatre, la dansa i la creació contemporània catalana i europea. Enguany la Setmana de Programadors rebrà 70 professionals, només cinc més que l'any passat però més escollits: 40 són de fora de l'Estat; 15 de l'estat espanyol i 15 catalans. Es desplaçaran a Girona i Salt des de països com França, Holanda, Itàlia, Xile i Àustria.
En la primera edició la Setmana de Programadors va presentar espectacles catalans i francesos. Enguany ha obert finestres a tot Europa. Han confirmat l'assistència representants de certàmens de referència com el Festival d'Avinyó, el Festival de Viena, l'Hybrides de Montpellier i el Foreign Affairs de Berlín. Demà es reuniran en la Trobada Internacional de Programadors per presentar nous projectes, buscar coproductors en l'àmbit europeu i generar noves complicitats.
Creacions amb segell propi
"Als programadors els interessen les propostes que tenen un segell propi, i a vegades no som tan conscients del que té la nostra gent", va comentar ahir Sunyer després de desgranar els deu espectacles que podran veure, que estan distribuïts en tres grans eixos. Hi haurà grans noms internacionals com els coreògrafs Sidi Larbi Cherkaoui i la dramaturga Angélica Liddell; creació contemporània catalana, representada per Ernesto Collado, Jordi Oriol, Oriol Vila i Blaï Mateu, i quatre espectacles de dansa d'autors consagrats com la companyia Mal Pelo i de joves valors com Pere Faura, Albert Quesada i Lali Ayguadé.
Grans noms internacionals
Una de les estrelles convidades és Angélica Liddell, guanyadora del Premio Nacional de teatre, creadora convidada en les últimes edicions del Festival d'Avinyó i habitual dels Radicals Lliure. Aquesta nit estrena al Canal Ping Pang Qiu , un espectacle sobre els devastadors efectes de la Revolució Cultural xinesa en la cultura mil·lenària del país. Completen el trio d'internacionals Sidi Larbi Cherkaoui i William Forsythe, que hi debuta amb una coreografia d'un solo i els films Solo i Lectures from improvisation technologies.
Creació contemporània
Jordi Oriol i Oriol Vila es posen dins la pell de dos pescadors que no cobegen una balena blanca, sinó un molusc descomunal. A Big berberecho (La gran escopinya) reflexionen sobre com la fortuna pot canviar fatalment quan es compleixen els desitjos. El text de l'espectacle està en un idioma inventat i han agafat elements del teatre de gest i el de titelles. Els altres espectacles de nova creació que es veuran aquests dies són els de Blaï Mateu, que estrenarà Mazùti, finalment, Ernesto Collado, que trasllada l'espectador a una comunitat utòpica amb Nueva Marinaleda.
Dansa
L'edició d'enguany del Temporada Alta és la que té més espectacles de dansa. En col·laboració amb El Graner, el festival vol incentivar la circulació dels ballarins i coreògrafs catalans que treballen fora, molts dels quals nascuts als 80, amb el programa #FF80 (Follow Friday 80). Inclou els espectaclesStriptease i Bomberos con grandes mangueras de Pere Faura; Solos Bach & Gould d'Albert Quesada i Encontre de Lali Ayguadé. I els Mal Pelo presentaranBand, un work in progess concebut amb els seus col·laboradors habituals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario