La Fira de Manresa,l'empenta


Fuente: Mercè Miralles (elpuntavui.cat)

Flamenc contemporani; sense por. La XV Fira Mediterrània de Manresa va arriscar dijous a la nit en la inauguració: Tuétano, amb el ballarí Andrés Marín. A la fira no van edulcorar el seu missatge: fidelitat a les arrels i desig de volar. I la resposta del públic va ser positiva. El director artístic, David Ibáñez, n'estava ahir molt satisfet: “Ha estat trencador, d'avantguarda, i el públic ho ha sabut valorar. Està en els límits estètics. Sí, és una tibada de corda per començar... Està clar que a la programació hi ha de tot, però també s'ha de tenir un discurs.” Un altre exemple, ben diferent, de sorpresa, en aquest cas per als nens: Un Patufet se'n va a la sorra. Una mirada diferent sobre una rondalla que ens sabem de memòria –“Patufet, on ets?”, “A la panxa del bou!”–. La cantant Mariona Sagarra i els dibuixos fets amb sorra de Borja González ho han fet possible. Hi ha un terme que se sent arreu i que li va ni que pintat a l'espectacle i a la Fira: reinventar-se.
Estem parlant de quatre dies de fira, creadors de 101 companyies i 280 activitats –210 funcions i 70 activitats addicionals–. Moltes de les convocatòries són estrenes, a Catalunya, o absolutes. I algunes, actuacions úniques al territori. Som a mitja fira, com aquell qui diu. És d'hora per a les xifres i les valoracions i els balanços. Això ja vindrà. Les percepcions, però, són bones. El cas és que queda molta teca fins a la traca final de demà, diumenge. La fira ha començat amb un espectacle a l'escenari del Teatre Kursaal, amb un flamenc que ha sorprès, en el gest i l'escenografia –sorra i gallines incloses–. I es tancarà al carrer; festa gran. Se n'encarrega l'artista convidat, el cineasta Isaki Lacuesta. De fet, ell participa amb quatre propostes que ja s'han començat a veure. Dues instal·lacions audiovisuals que coincideixen amb el fil argumental de la fira: diàleg intergeneracional i empeltament de disciplines artístiques. Es tracta deTraços/Traces i El Retaule de les endevinacions. David Ibáñez convida a la cita de demà, la festa de cloenda. “Només puc tenir paraules de lloança. L'espectacle gira al voltant de la Llum de Manresa i la seva llegenda.” Dosis de performance, amb participació de col·lectius manresans, projeccions de gran format a la façana de l'ajuntament...
Dèiem que queda molt per veure. Per als programadors i per al públic en general. Quatre suggeriments de pes. L'actuació de Niño Josele, la Cobla Sant Jordi i Paolo Fresu. La Cobla estrena repertori i es fa enregistrament en directe. Es tracta d'explorar què tenen a dir-se la cobla, el jazz i el flamenc. Una altra cita: Kroke actua al Kursaal en l'únic concert que farà enguany a l'Estat: música jueva dels països de l'Est. Gelabert i Lacuesta –novament–, ofereixen la versió íntegra de Tranç: la dansa com un continu que passa de generació en generació de mestres. Ibáñez torna a les arrels, i recomana, finalment, el cant tradicional de Xavier de Bétera, que ve del País Valencià: “També volem vendre les perles de la Mediterrània.”

Qui diu que la cultura no mou diners?

Fa unes setmanes, l'Associació Amics de l'Òpera de Sabadell presentava a Barcelona la programació de la temporada 2012-2013. Com que és època de vaques magres, qualsevol missatge encoratjador és benvingut. Recordaven –avís per a navegants, és a dir: administracions–, que cada euro invertit en l'òpera es convertia en un retorn de 7 euros. La xifra surt d'un estudi fet arreu de l'Estat espanyol. Aquests 7 euros tenen un vessant directe i indirecte: des de l'IVA fins als contractes dels centenars de persones que mou un muntatge, passant pels entrepans que es fan al bar del costat del teatre. La Fira Mediterrània, cal recordar, és un focus de negoci. Més de mil professionals que es mouen per tancar tractes. Tot l'espai dedicat a expositors, a ple rendiment. No és moment de pronosticar números, d'acord; ja arribarà. S'han trobat a Manresa operadors de 30 països i el negoci d'abast internacional és la fita. L'ambient, a la nova Llotja Professional, instal·lada al Museu de la Tècnica, és un no parar. Per al director artístic, David Ibáñez, però, no hi ha dubte: “La Llotja està tenint una acollida molt bona. S'està complint l'objectiu de convertir-la en un centre neuràlgic en el que passin moltes coses a nivell de negoci”.
Al lloc web de la fira –www.firamediterrania.cat– hi ha un apartat a l'esquerra del menú molt discret que pot passar desapercebut: Impactes Econòmics. El 2011 es calculava que la Fira generava a Manresa i comarca 8 euros per cada euro invertit. L'impacte a la zona és de gairebé 3 milions. Fa pensar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario