Helena de Troia es llança a la beguda

Font: Laura Serra (ara.cat)

Helena de Troia ha arribat als nostres dies. Però no congelada en els llibres de mitologia, sinó en carn i ossos. És al Teatre Lliure de Gràcia i ha tornat per defensar-se. Carmen Machi es posa a la pell de la dona més bella del món segles després de la Guerra de Troia i explica, per primer cop, com va anar la tragèdia des del seu punt de vista. El director Miguel del Arco (artífex d'èxits com La violación de Lucrecia i La función por hacer) creu que no s'ha fet justícia: "La reina d'Esparta deixa pares, filla, marit i el regne perquè s'enamora de Paris. Era una dona que no tenia ni veu ni vot, que no podia opinar, que va ser venuda pel seu pare com una mercaderia, i només va prendre una decisió per amor". Però, en canvi, ha passat a la història "com la més puta". Les fabulacions dels poetes la van deixar com una dona interessada, infidel i cruel. Zeus la va condemnar a l'etern deteriorament per expiar les seves culpes. D'aquí ve aquest Juicio a una zorra que estrena avui el Lliure de Gràcia i que s'hi podrà veure fins al 16 de desembre.
Carmen Machi es planta a l'escenari vestida de vermell, amb perruca rossa i talons platejats, i com que "ja està més enllà del bé i del mal es pot permetre dir el que vulgui", diu el director. "Algun avantatge ha de tenir ser eterna", fan broma. Per l'efecte d'una poció contra el dolor que barreja amb vi -en la història mitològica ella la dóna a Telèmac-, Helena s'emborratxa, es descontrola, se sincera i vomita tot el seu dolor. "Com totes les drogues, l'alcohol potencia les seves emocions: la indignació, la ràbia, la pena, l'amor, el sarcasme", afirma l'actriu.
El personatge que surt a escena viu al segle XXI. El dramaturg se l'ha imaginat com una dona maltractada d'avui en dia, sotmesa a la violència dels homes. I també es planteja l'origen dels conflictes bèl·lics des dels inicis dels temps. Del Arco fa dir a Helena: "¿De veritat que algú amb seny pot pensar que tot aquell desplegament era realment per mi?" "És com les armes de destrucció massiva. Qualsevol excusa és bona per prendre una ciutat estratègica i rica. La riquesa mou la humanitat i la posteritat és el que perseguien els grecs", justifica Del Arco.
Un vestit a mida per a Machi
Miguel del Arco, inspirat sobretot per l' Odissea , però també per la Ilíada ,Les troianes i Helena d'Eurípides, va escriure un vestit a mida per a Carmen Machi. "Fins que ella no va dir que sí no em vaig posar a escriure", va dir ahir. Lluny del personatge de comèdia que l'ha fet popular a la televisió, Aída -"Mai he fet comèdia al teatre", recalca-, l'actriu aconsegueix tocar totes les cordes d'un text molt exigent i en surt indemne. L'espectacle s'havia de fer només quatre dies al Festival de Mèrida el 2011 i, gràcies a l'èxit, ha tingut una trajectòria molt més llarga.
"Va ser un mà a mà. No teníem ni ajudants. Vam riure i vam plorar", recorda Del Arco. Machi no havia interpretat mai un monòleg tràgic a escena. "Cada dia em passen coses noves. És catàrtic. Em trenca, em deixa emocionalment destruïda", afirma. Si la bella Helena va ser castigada per Zeus a la lletjor, Machi és castigada per Del Arco a la suor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario