El carrer entra al Dansat!



Font: J.B. (elpuntavui.cat)
El festival Dansat!, originàriament, oferia pels volts de Setmana Santa un cartell d'espectacles i els feia coincidir amb un taller per a interessats a aprofundir en la dansa contemporània. Aquest any, a part de canviar de dates, també ha demostrat una forta voluntat d'obrir el sector molt més enllà del món professional. Un bon exemple són els tallers que la companyia anglesa Ludus Dance, amb 35 anys d'experiència, està fent aquests dies a la Graner. Han impartit sessions a alumnes de primària (50), secundària (50) i també a professors d'educació física i ballarins (20). Diumenge al matí tanquen els tallers amb una sessió familiar (30). El cartell d'espectacles, que va començar dimarts, s'allargarà fins aquest diumenge a l'escenari del Sant Andreu Teatre (SAT!). Destaca l'estrena de l'espectacle familiar Upps, de la companyia Nats Nus Dansa (diumenge, 17.30 h). Avui es presenta Suite#1, formada per dues coreografies Radio Station de Gustavo Ramírez i Línea horizontal del coreògraf Daniel Abreu, que ballarà la companyia valenciana Proyecto Titoyaya.
El sector de la dansa ja fa anys que reivindica que s'integrin les arts escèniques en el currículum pedagògic dels alumnes, com ja és habitual en països com França, Anglaterra i Alemanya. Si el teatre, troba complicitat sovint amb els mestres de literatura, la dansa no hi veu fils des d'on fer-se pròxima als alumnes.Thomas Noone, assessor de dansa del SAT! i director del Dansat!, explica que en les sessions de Ludus Dance, amb un col·lectiu molt divers, s'han centrat a oferir eines per poder treballar a les escoles de totes les edats. Els professors inscrits tenen interès a incloure la dansa en el seu horari però no tenen prou formació.Amb aquesta situació, encara resulta més paradoxal la queixa d'un sector d'exalumnes de l'Institut del teatre (tant en especialitat de teatre com de dansa) i amb crèdits aprovats per a la formació, que la legislació actual els obliga ser llicenciats d'una altra carrera per poder accedir a ser metres de dansa en les escoles reglades. L'Associació d'Actors i directors professionals de Catalunya ja revelaven que aquest nou itinerari podria suposar una alternativa estable a la dificultat d'accedir a la cartellera d'un grapat de professionals.
Barris en dansa
La novena edició del festival també ha integrat un projecte d'Alvaro de la Peña, de la companyia d'Iliacán: Barris en dansa. Es tracta de convidar la gent del carrer a participar en una coreografia comunitària. L'experiència ja l'havien fet en pobles anteriorment però aquest any s'han endinsat a Barcelona: “temíem que en una ciutat amb tanta oferta cultural tindríem menys èxit d'assistència però no ha estat així, n'estem molt contents”, diu De la Peña. Pel coreògraf la peça evidencia que la gent s'ha d'apropiar de la cultura: no és exclusiva dels artistes. Zak! es va estrenar dimecres al SAT! i comptava amb un centenar de persones. Aquesta peça es repetirà diumenge a l'Espai Jove la Fontana i els dies 1 i 2 de desembre a la fàbrica de creació Graner.

No hay comentarios:

Publicar un comentario