El llegat de Vicente Ferrer puja a l'escenari en una òpera gegant



Font: Antoni Ribas Tur (ara.cat)
Vicente Ferrer (1920-2009) va atreure al seu voltant persones d'innombrables nacionalitats que el van ajudar en la seva missió d'eradicar la pobresa a l'Índia. A Anantapur, la província d'aquest país on va treballar durant més de quatre dècades, el coneixien com "l'home del paraigua" per la manera que tenia de protegir-se del sol, i aquest és el títol que el compositor Joan Martínez Colás va posar a l'òpera collage que va escriure arran de l'experiència d'haver conviscut amb ell a l'Índia. La va estrenar l'11 de setembre del 2010 al Liceu i aquest dissabte, 1 de desembre, la portarà al Palau Sant Jordi en una versió monumental. Hi participaran 2.000 artistes, entre cantants, músics, ballarins i actors.
De la mateixa manera que Vicente Ferrer no tancava les portes a ningú que el volgués ajudar, el compositor transforma la seva obra per acollir les persones, corals i altres formacions musicals no professionals que hi vulguin participar. "El nivell no ha de ser un problema per poder participar en l'espectacle. Busquem els recursos pedagògics per trobar un lloc a cada persona en el muntatge", va dir el dia de la presentació.
Martínez Colás va començar a col·laborar amb la Fundación Vicente Ferrer l'any 2000 fent concerts a benefici de l'entitat amb la formació que dirigia aleshores, la Coral Egara. El 2004 la fundació el va convidar a viatjar a l'Índia per veure de primera mà on anaven destinats el diners.
L'impacte de la trobada amb Vicente Ferrer es va convertir primer en un poema simfònic que va estrenar a L'Auditori de Barcelona el 2005, titulatAnantapur , i ara en aquest espectacle multimèdia que repassa la vida i l'obra de Vicente Ferrer en tres actes i agafant elements de nombrosos gèneres musicals, des de la música de Bach, passant pel gòspel, fins a la música de les pel·lícules de Bollywood. La primera part aborda la infantesa de Ferrer a la Barcelona del 1920, la seva crisi de fe, l'esclat de la Guerra Civil i finalment el seu ingrés en l'orde dels jesuïtes. La segona, ja ambientada a l'Índia, relata la creació de la Fundación Vicente Ferrer i acaba amb la seva mort. Per contrarestar la tristesa i celebrar el seu llegat, Martínez va composar Music comfort us ( La música ens conforta ). És en aquest moment, també, quan tots els intèrprets de l'espectacle es reuneixen damunt l'escenari. Seguint la vida de Ferrer, l'espectacle està concebut en set llengües. A més de l'anglès, està escrit en català, castellà, grec, indi, basc i alemany.

No hay comentarios:

Publicar un comentario