La Funcional viatja al Nàpols de la postguerra

Font: Xavier Castillón (elpuntavui.cat)
Dario Fo va dir que el dramaturg napolità Eduardo de Filippo (1900-1984) va ser el primer autor que va escriure sobre la postguerra italiana... abans fins i tot que s'acabés la guerra. De Filippo va estrenar Nàpols milionària! el 25 de març del 1945, quan la seva ciutat encara estava devastada per la guerra i ocupada per l'exèrcit aliat.
La companyia figuerenca La Funcional Teatre estrenarà divendres al Teatre Municipal El Jardí de Figueres el seu muntatge de Nàpols milionària!, sota la direcció d'Helena Cusí i Josep Maria Cortada, que també s'ha encarregat d'adaptar el text de De Filippo, gairebé inèdit en català. “L'única versió professional és la que es va estrenar el 1995 al Teatre Micalet de València, sota la direcció de Joan Peris. Entre aquesta versió, amb molts girs valencians; l'original, en dialecte napolità, i la castellana, que es va estrenar els anys seixanta però amb el discurs polític censurat, hem fet la nostra pròpia versió empordanesa”, afirma Josep Maria Cortada.
Un cop completat l'acurat treball d'adaptació, La Funcional va iniciar els assajos el febrer passat, com sempre amb el rigor i la bona feina que caracteritza aquesta companyia amateur amb actitud professional. Són dinou actors i actrius, més un equip tècnic format per una dotzena de persones. El vestuari ha estat dissenyat per Remei Cuxart i l'escenografia, per Empar Rodon.
En aquesta comèdia amb tocs dramàtics, l'autor narra la història d'una família napolitana enriquida gràcies a l'estraperlo i la corrupció durant la guerra i la postguerra. “En un moment molt cru, de supervivència, privacions i racionament, l'autor ens planteja fins a quin punt és lícit trepitjar un altre per tirar endavant. Crec que es pot establir un paral·lelisme bastant clar amb la crisi actual, en què també podem trobar gent que s'aprofita de la situació mentre altres ho estan passant molt malament”, diu Cortada per reforçar l'atemporalitat d'aquesta història, que La Funcional representarà en nou funcions durant tres caps de setmana successius a El Jardí, amb els actors i el públic a l'escenari del teatre i els espectadors asseguts en grades a banda i banda de l'acció i molt a prop dels personatges. En els entreactes es projectaran vídeos del Nàpols dels anys quaranta per contextualitzar aquesta història napolitana i universal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario