PocaCosa porta a Bescanó una comèdia negra i lírica, entre pastanagues



Font: Xavier Castillón (elpuntavui.cat)
“Una comèdia negra d'humor blanc.” Així presenta la companyia gironina PocaCosa Teatre la seva primera producció, Suïcides, escrita per Llàtzer Garcia i dirigida per la brasilera Marilia Samper, que s'estrena aquest dissabte al Teatre de Bescanó(21 h). El debut de la companyia creada per l'actriu Meritxell Yanes i l'actriu i cantant Elena Martinell ha tingut una gran repercussió mediàtica, fins i tot en l'àmbit internacional, perquè Suïcides és l'obra per a la qual el Teatre de Bescanó ha posat a la venda pastanagues en comptes d'entrades, com a protesta per la pujada de l'IVA cultural del 8 al 21%. L'IVA de les hortalisses és del 4%, i en aquest cas el preu d'una pastanaga –amb una entrada de regal– és de 13 euros a la venda anticipada i de 15 a la taquilla.
Prenent com a punt de partida la novel·la La botiga dels suïcidis (2007), del francès Jean Teulé, el dramaturg gironí Llàtzer Garcia ha construït la història d'un poble en què els seus habitants han sabut treure profit de la desgràcia: “Hi ha una botiga que ven artefactes per a suïcides, un escriptor que redacta notes de suïcidi... Fins que un dia hi arriba la felicitat, però ningú vol que la gent sigui feliç, perquè se'ls acaba el negoci”, expliquen Martinell i Yanes, úniques intèrprets d'aquesta obra, que vol ser un divertit revulsiu contra la crisi: “Ara tothom està molt pessimista i derrotista, així que hem volgut treure suc de la desesperació total de la gent i capgirar-ho”.
Sense que sigui “ni un concert, ni un musical”,Suïcides es presenta com una obra de teatre amb fragments d'òpera –parts d'àries de Leonard Bernstein i Léo Delibes, i música original de Roman Gottwald basada en el Rèquiem de Mozart– en què Elena Martinell no parla, només canta. Com també ho han fet amb la seva altra companyia, Vadecontes, i l'espectacle familiar La vaca que canta, Yanes i Martinell proposen amb Suïcidesapropar l'òpera a un públic més ampli i heterogeni. De fet, ja estan pensant a oferir als programadors un paquet amb els dos espectacles.

“Penjarem el cartell de pastanagues exhaurides”

“Vaig proposar a la Meritxell i l'Elena que s'impliquessin en aquesta acció de protesta perquè sabia que em dirien que sí”, afirma el director del Teatre de Bescanó, Quim Marcé, sobre la que ja es coneix en uns quants països de quatre continents com “la revolució de les pastanagues”. La repercussió internacional que ha tingut aquesta iniciativa ha sorprès tant el director del teatre com les actrius de PocaCosa, que comparteixen la preocupació per una mesura que ha reduït substancialment el nombre d'assistents als teatres i ha obligat a tancar, o amenaça de fer-ho, sales i companyies. Ja s'han venut més de 260 pastanagues anticipades –l'aforament és de 330 localitats–, que dissabte es podran recollir en una parada a l'entrada del teatre, on també s'exposaran els treballs dels alumnes del col·legi de Bescanó sobre les pastanagues. El lema és Per la salut de la cultura. “Crec que penjarem el cartell de pastanagues exhaurides”, diu Marcé.

No hay comentarios:

Publicar un comentario