Pere Hosta és un ‘Pàjaru' que vol seduir el públic

Font: Jordi Camps i Linnell (elpuntavui.cat)

El Male Satin Bowerbird és un ocell que viu a Austràlia i que té una particular forma de conducta, sobretot a l'hora de seduir. El seu ball és d'allò més exòtic, un cant seductor i la cura a l'hora de preparar un verdader niu de l'amor el converteixen en un mestre del ritual de l'aparellament ornitològic. Ara, descobert casualment per Pere Hosta (Tal com sóc, Out, Postal Express) en aquest procés constant d'observar el món des de l'humor propi del clown quotidià i contemporani, aquesta espècie de corb es converteix no només en la gènesi d'un nou projecte artístic, sinó en l'autèntic protagonista del seu darrer espectacle, Pàjaru, que es podrà veure en una doble funció demà (21 h) i diumenge (18 h) a la Sala La Planeta dins la programació de Temporada Alta.
Amb un clar leitmotiv, la seducció i la voluntat de trobar una parella, i amb l'objectiu evident de totclown, com és fer riure, Pere Hosta s'emmiralla en el bowerbird i pren el repte de convertir-se en un personatge divertit i desesperant, estrellat i entranyable, que no amagarà el cap sota l'ala perquè té uns quants pardalets al cap i voldrà fer volar coloms. El seu Pàjaru també prepara el terreny, esmola el bec, adoba l'instant i emprèn el vol decidit a mostrar-se desplomat davant dels espectadors per exhibir les seves extraordinàries habilitats i els seus coneixements sobre el món de l'ornitologia. Hosta reprodueix dalt l'escenari el mateix ritual que el bowerbird amb la finalitat de trobar i seduir la seva femella (la busca fins i tot entre el públic). Mentrestant, l'espectador fa d'ornitòleg i, durant una hora –la que dura la representació–, es dedica a observar aquesta espècie tan particular.
“Tot el que fa per atraure la parella és molt teatral, sembla que et vagi marcant ell mateix les escenes”, reconeix Helena Escobar, que és l'ajudant de direcció de l'obra. Aquest aspecte ja va agradar a la companyia, però els va acabar de convèncer el fet que el món dels ocells dóna peu a fer molts jocs de paraules. “Tots diem 'aquell és un pàjaru' o quina munió de ‘buitres' que hi havia l'altre dia a la discotecta”, posa com a exemples el pallasso. Pàjaru, coproduïda pel Canal i la companyia Perehosta Teatredhumor, és una obra més gestual que no pas textual, que té la direcció i l'escenografia de Manel Trias i un suporta a la dramatúrgia a càrrec de Jordi Palet. De l'espectacle també destaca l'aportació audiovisual d'Isaki Lacuesta, el reputat cineasta gironí que ha elaborat la imatge videogràfica i documentalista de l'obra, que també té gravació en directe.

No hay comentarios:

Publicar un comentario