Blai Mateu: “En l'interior tots portem un animal”


Font: J.B. (elpuntavui.cat)

Blai Mateu està molt satisfet de Mazùt, l'espectacle que es va estrenar ahir dins de Temporada Alta i que farà una breu estada al Mercat de les Flors de Barcelona, només del 13 al 16 de desembre.

Què significa Mazùt?
Mazùt és una paraula francesa que significa petroli. També té el sentit de transformació perquè és el petroli que s'extreu de la terra per refinar. Per nosaltres, el nom ens porta a investigar en la transformació animal dels humans, en la recerca de l'animal que tots tenim en l'interior.
Però per anar a l'interior d'un mateix n'hi ha prou amb un actor. Ara en sou dos [Blai Mateu i Camille Decourtye].
Aquesta recerca animal interior és una constant en el muntatge, però no és la conclusió, ja que també treballa amb la relació d'aquests dos individus concrets. Aquesta recerca animal ens serveix d'excusa, en realitat, per poder traslladar-nos a un món més oníric.
La sensació és que exploreu l'instint amb un llenguatge més plàstic que circense.
Al circ, habitualment, treballem una història per arribar a una figura que ja tenim seleccionada. En l'espectacle Mazùt, en canvi, només hi han entrat els números de circ que li ha permès la història que expliquem.
Així doncs, el nou títol té més d que no pas de Le sort du dedans.
Tornem a la sala i això ja fa que sigui una proposta molt més oberta. La veritat és que, com a companyia, ens agrada anar reprenent les pistes que deixem pel camí. Aquest espectacle ha tingut molt en compte el treball que vam investigar al centre de creació de Mal Pelo, L'animal a l'esquena, a Celrà. Però hem aprofundit el treball amb Laurent Jacquin, amb qui havíem dut a terme a Le sort du dedans. Ara ens ha construït l'escenografia. Aquest últim espectacle ens ha donat molt de nom i premis arreu, però hem d'aclarir que qui busqui Le sort... a Mazùt no el trobarà.
Abandoneu aquell preciosisme, començant per la mateixa vela...
Sí que ara ens ho mirem tot des d'un art brut. Però també hi ha molt de treball acurat. Per posar un exemple, tota la música és fruit de cinquanta gotes d'aigua que repiquen i que cauen en directe.
Reprendre el costat animal. Diu poc d'una societat que vol ser tan racional...
Té una part de crítica a la societat. Donem prou força a la consciència? No anirien millor les coses si ens féssim més confiança a nosaltres mateixos? Això és el que planteja Mazùt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario