El Ballet del Teatre Nacional de Praga porta al Liceu 'El trencanous, un conte de Nadal'

Font: ACN via ara.cat

El coreògraf hongarès Youri Vámos va estrenar la seva versió d'El Trencanous, un conte de Nadal el 1988, i d'aleshores ençà s'ha anat interpretant en diferents teatres i òperes d'arreu del món. Ara la particular adaptació dels contes de Charles Dickens i E.T.A. Hoffmann, amb la música de Txaikovski i el Ballet del Teatre Nacional de Praga, arriba al Gran Teatre del Liceu de Barcelona per fer la seva 150 representació en els darrers sis anys. El muntatge es podrà veure entre el 22 i el 25 de novembre.
Vámos atorga més dramatisme i humanitat als personatges perquè la trama argumental acumuli tot el protagonisme. El ballet del Teatre Nacional de Praga, fundat l'any 1883, és la companyia txeca de dansa més antiga i amb un prestigi notable arreu del món. Ara fa set anys que Petr Zuska n'ocupa la direcció artística, amb l'obertura a nous estils i la consolidació del seu entorn internacional.
44 ballarins d'onze nacionalitats configuren la proposta, que neix amb l'objectiu de "posar al dia" els clàssics. El mestre de ball Alexei Afanassiev ha explicat que el coreògraf hongarès ha declarat alguna vegada que no vol veure damunt l'escenari un ballet sinó una història. Tot i això, no canvia les tècniques clàssiques del ballet sinó que vol que cada moviment ''tingui un sentit''.
El popular Scrooge, el dolent de la història i que realitza un canvi d'actitud envers la vida gràcies a un somni, l'interpreta Marc Wenke, que considera ''màgica'' la transformació del personatge i en destaca l'esperança que ofereix per demostrar que ''a la vida tots podem canviar'', però que no depèn de cap ''fantasma'' sinó de ''nosaltres mateixos''. El pianista Jan Dusek ha destacat que Vámos és un ''conta contes fantàstic'' ja que, segons ell, normalment els coreògrafs no saben aconseguir que es gaudeixi totalment de ''l'espectacle''. Per a Dusek és important que Vámos aconsegueixi que les noves generacions ''revisin'' els clàssics i se sentin atrets pel teatre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario