La fira amb arrel i projecció

Font: M. Miralles (elpuntavui.cat)
De tots els colors. A la Fira Mediterrània de Manresa (FMM) es pot veure tot el que es cou ara mateix en matèria d'espectacles. Fins a un centenar de propostes, en un gran mercat, atípic per la mercaderia que ofereix: art escènic. Com a aparador que és, doncs, l'objectiu principal de la fira és facilitar la contractació dels espectacles programats pels programadors inscrits. Quant al gènere, hi ha espectacles de música, teatre i dansa. Segons el públic, n'hi ha per a adults i per a tota la família. I, pel que fa a l'espai, hi ha muntatges concebuts per a l'escenari, i altres de carrer. De tot, dèiem. Què podrem veure? Tuétano, la dansa flamenca d'Andrés Marín, que serà l'espectacle inaugural. I també Noa & Solis String Quartet, que estrena nou repertori; Niño Josele & Cobla Sant Jordi, i Paolo Fresu, convidat especial, que enregistrarà disc en directe. A més, Kroke hi farà el seu únic concert a Catalunya, i Isaki Lacuesta & Cesc Gelabert presentaran l'estrena absoluta de la versió íntegra de l'espectacle Tranç. A www.firamediterrania.cat, es pot accedir a tota la programació i al sistema de venda d'entrades.
De casa al món

“La Fira Mediterrània de Manresa renova enguany la seva sensibilitat cap a la cultura, la llengua i la creació autòctones, incidint en la nostra identitat sense complexos”, afirmen els organitzadors. És època de canvis, de recerques. Es busca saba nova, però arrelada. Un exemple d'aquesta cerca, que no és a cegues, és l'elecció de Lacuesta com a artista convidat. El cineasta ha preparat diverses intervencions, el tema de les quals és, precisament, el traspàs intergeneracional. El nou director artístic de la fira, David Ibáñez, explica així l'elecció de Lacuesta: “Amb una mirada sempre creativa, té, tot i la seva joventut, una curiosa mescla de maduresa i innocència que li permet tocar el cel i alhora tenir els peus molt arrelats a la terra.” El traspàs entre generacions que interessa a Lacuesta interessa també a Ibáñez: “Perquè enllaça amb un dels meus eixos bàsics per a la fira, la projecció cap al futur de la cultura d'arrel.” Una de les propostes de Lacuesta és Traços/Traces, una videoinstal·lació amb quatre pantalles de gran format que l'autor utilitzarà per reflexionar sobre els dos conceptes que marquen la seva presència a la fira: el traspàs intergeneracional i l'empeltament de disciplines artístiques. Aquesta estrena a Catalunya inclou les reflexions de personatges com ara Antoni Tàpies, Ferran Adrià, Cesc Gelabert, Josep Palau i Fabre i Ronaldinho.
És evident que el públic serà el primer a gaudir dels resultats dels contactes comercials que es facin durant la fira. Però no s'acaba tot aquí. L'intercanvi entre professionals –cada any s'hi inscriuen més de mil, d'arreu del món– incentiva noves produccions, i dóna oportunitats perquè les creacions catalanes tinguin projecció internacional... Finalment, és un fòrum per a tots aquells que tenen alguna cosa a dir en el món de les arts escèniques a la Mediterrània.

No hay comentarios:

Publicar un comentario