Jordi Bosch serà 'La bête' fins que Anna Lizaran es recuperi



Font: Antoni Ribas Tur (ara.cat)
Al teatre els matrimonis també hi són per ajudar-se. El 2004 Sergi Belbel va convertir Jordi Bosch i Anna Lizaran en Peppino i Rosa Priore a Dissabte, diumenge i dilluns ,i ara l'actor substitueix la protagonista d' Agost al capdavant de La bête fins que es recuperi de la malaltia que li va impedir estrenar l'obra el dia 4. Finalment l'estrena serà el 25 d'octubre.
Anna Lizaran, va dir Belbel, pateix una dolorosa malaltia a les artèries que és tractable, i està previst que es pugui incorporar al muntatge quan estigui recuperada. Jordi Bosch la pot substituir perquè el personatge que havia d'interpretar és Valere, un actor de carrer tan maleducat, verborreic i egòlatra com còmic. No és el primer personatge masculí que ha fet Lizaran. També ha interpretat el Vladimir de Tot esperant Godot i el jutge Azdak d' El cercle de guix caucasià.
El comiat de Belbel al TNC
La bête és un debat sobre el teatre culte i el popular en clau de comèdia, però la presentació, ahir al migdia, va estar tenyida d'emoció. Sergi Belbel va començar la seva intervenció donant les gràcies a la mateixa Lizaran per la seva implicació en el projecte fins que la salut l'hi va permetre. També va expressar el seu agraïment a tot el personal del teatre per la feina que han fet durant aquests anys, perquè aquest és l'últim muntatge que dirigeix a la casa com a director artístic del TNC.
Tot seguit, Belbel va fer extensiva la seva gratitud a Joan Sellent per la dificultat que suposava fer la versió catalana d'aquest text del nord-americà David Hirson, escrit en versos decasíl·labs. I quan va arribar el moment de cedir la paraula a Jordi Bosch li va agrair la seva generositat per haver acceptat un paper tan exigent en tan poc temps. Només la primera rèplica del personatge dura 25 minuts (l'obra arriba a les dues hores i vint minuts amb un entreacte). "Estic emocionat, perquè aquest material està lligat a l'Anna, admiro molt la seva manera de fer comèdia. És una obra per a ella i l'ha de fer ella", va dir ahir l'actor, que es va forjar al costat de l'actriu al Teatre Lliure. "Valere és un regal per a qualsevol actor que sigui amant de la comèdia. És un material immens", va dir Bosch.
Entre les idees i les emocions
El conflicte de La bête ,una coproducció del TNC i Bitò, es desencadena quan es troben Valere i el príncep Conti (Abel Folk), un mecenes avorrit de les tragèdies del seu protegit, el dramaturg Elomire (Jordi Boixaderas). El príncep veu en el comediant una porta oberta a la diversió. I com que qui paga mana, obliga el seu autor a treballar amb ell. Ben lluny de les intencions del príncep, Elomire -el nom és un anagrama de Molierè- aspira a triomfar a París com a autor "intel·lectual, pur, d'idees i seriós" a la manera de Corneille i Racine, va comentar Belbel.
La bête representa "un homenatge al teatre i als actors, que són el centre pur i dur de la teatralitat", va explicar Belbel. El director artístic del TNC comparteix amb l'autor de l'obra la necessitat de trobar l'equilibri entre les idees i les emocions. I més enllà del teatre, creu que les reflexions de l'obra es poden traslladar a l'actualitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario