Isaki Lacuesta protagonitza la Fira Mediterrània



Font: L.S. (ara.cat)
D'entre les 210 companyies i grups que actuaran del 8 a l'11 de novembre a Manresa, dins la Fira Mediterrània, destaca un nom per importància i repetició: Isaki Lacuesta. El cineasta és el convidat d'enguany de la fira d'arrel tradicional i serà autor de fins a quatre accions artístiques. El seu espectacle de cloenda promet una fusió de teatre i projeccions amb reminiscències a la Dansa de la Mort de Verges i la celebració de Misteriosa Llum de Manresa. També s'hi podran veure les videoinstal·lacions Traços/Traces (que connecta Tàpies, Miguel Poveda, Palau i Fabre i Ferran Adrià, entre d'altres artistes) i la interactiva El retaule de les endevinacions. Amb Cesc Galabert han creat i interpretaran la coreografia Tranç.
Lacuesta exemplifica el que el nou director del certamen, David Ibáñez, defineix com "la nova cultura d'arrel". Aquesta recerca dels orígens per projectar-los a la contemporaneïtat els explicava a través de quatre grans eixos sobre els quals ha fet pilotar la programació: la preservació del patrimoni (i aquí hi inclou les actuacions de la polifonia corsa Tempus Fvgit o l'oudista Yurdal Toka), la recerca contemporània (com el flamenc de l'espectacle inaugural Tuétano i el cicle dedicat a world jazz), els nous formats i la multidisciplinarietat (amb exemples com la unió del Niño Josele i la Cobla Sant Jordi o els espectacles de circ, humor i música de Mattatoio Sospero i Sconcerto d'amore) i finalment la participació (de la mà de La Carrau i les agrupacions amateurs).
A més, hi haurà caps de cartell com la cantant israeliana Noa -que actuarà amb els Solis String Quartet en una actuació única a l'Estat-, la formació polonesa Kroke o Brams, que tocarà amb la Banda de l'Escola Municipal de Berga. Fira Mediterrània compta enguany amb 1.100.000 euros de pressupost, un 10% menys que en l'edició anterior. S'han retallat una vintena de companyies però no, en canvi, el nombre de funcions a disposició d'espectadors i programadors. Perquè una de les grans finalitats de la fira és "ser útil, fer emergir la creativitat i que aquest aparador serveixi per exportar a fora", deia ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Ja hi ha més de 800 compradors potencials inscrits.

No hay comentarios:

Publicar un comentario