Les 9 respostes de José Maria Lassalle a les crítiques per les retallades culturals a Catalunya



Font: ACN via ara.cat
El secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle Ruiz, creu que malgrat que els pressupostos generals de l'Estat destinen als grans equipaments culturals catalans un 52,4% menys d'aportacions, culpar l'Estat de falta d'inversió o de provocar el seu col·lapse és "molt injust", "profundament inequitatiu", "escassament acceptable des d'un punt de vista intel·lectual" i "fins i tot ofèn la intel·ligència". Lassalle ha contestat així a les recriminacions que li ha fet la diputada convergent Montserrat Surroca a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats. El secretari d'estat ha obert les portes a la sortida del ministeri de Cultura dels consorcis, perquè "no tenen sentit cadires buides a canvi de res".
Segons Lassalle, la situació a les institucions catalanes es deu al fet que, contràriament al que passa al Museu del Prado o al Reina Sofia, els museus catalans pengen de quatre administracions (Estat, Generalitat, Diputació i Ajuntament) i totes han anat retallant les seves aportacions. 
Aquestes són les respostes que ha donat:
1. "No crec que sigui legítim que plantegin topades altisonants" en un moment en què cal "col·laboració" i desenvolupar "altres models" que allunyin la política de les institucions culturals, ha dit. Ha posat com a exemple el "respecte" que hi ha a Madrid pel Teatro Real i el Reina Sofia i el fet que s'hagin obert les portes al patrocini.
2. Lassalle ha negat que hi hagi "cap desequilibri" respecte al que passa amb les institucions culturals de Madrid perquè "al Museu del Prado i al Reina Sofia només hi ha l'administració de l'Estat", mentre que "al MNAC hi ha quatre institucions".
3. El pressupost cultural de la Generalitat "supera els 300 milions d'euros, mentre que el de l'Estat és de 468 milions per al conjunt del país" i "si se sumen els pressupostos culturals de Catalunya, Andalusia, Canàries i els ajuntaments de Madrid i Barcelona més l'aportació de l'Estat el 2012 seria superior al pressupost cultural de França", ha dit Lassalle.
4. Lassalle ha demanat a CiU que sigui "responsable" i "coherent", i ha recordat que l'any passat les institucions culturals catalanes van patir una rebaixa de les aportacions de l'Estat "inferior a la resta d'administracions que operen a Catalunya", un 10%, i ha recordat que en institucions com Macba, MNAC, Liceu, Teatre Lliure, Fundació Joan Miró, Fundació Antoni Tàpies o Palau de la Música hi ha hagut aportacions de quatre administracions que han anat oscil·lant i "ningú s'ha tirat els plats pel cap".
5. Les crítiques al ministeri es poden atribuir a les eleccions del 25 de novembre. "És el que toca", ha dit, però "no ens hem de deixar portar per una relativa subjectivitat" perquè "els números són els números" i "el tractament pressupostari que rep Catalunya està, des d'un punt de vista territorial, dins de la mitjana de l'Estat".
6. Segons Lassalle, al contrari del que passa a Madrid, a Catalunya hi hauria d'haver més patrocini privat de les infraestructures catalanes. "Preguntem-nos per què quan hi ha un gran teixit empresarial i una societat civil extraordinàriament vigorosa com és la societat catalana no hi ha més patrocini", ha dit.
7. Lassalle també ha negat que la retallada general del pressupost del ministeri de Cultura sigui "ideològica", sinó que respon a la necessitat de pagar "les pensions" i els serveis socials en moments "molt difícils". "És el moment de pensar quin model cultural volem de cara al futur", ha dit després de criticar una política cultural que fins ara ha respost al "tactisme polític i pressupostari".
8. Segons ha afirmat, la política cultural que s'ha desenvolupat fins ara ha "fracassat" perquè ha construït un entramat cultural "ineficient, localista, fet a cops pressupostaris, opac en el seu finançament, deutor de clientelismes, desassistit de xarxes de circulació i gravat per costos de gestió inflats i tuteles inacceptables de patrocini polític".
9. Ha demanat a les administracions autonòmiques que facin "el mateix exercici de responsabilitat" i per tant "donin publicitat a la situació pressupostària" en un moment en què la cultura "no és un luxe, però hi ha altres dificultats".

No hay comentarios:

Publicar un comentario