Animalario contra 'els de dalt'


Font: Laura Serra (ara.cat)
"El montaplatos té dues característiques que estimem molt: la política i la conya", deia ahir per telèfon Alberto San Juan, mentre venia en cotxe cap a Barcelona. La companyia madrilenya Animalario manté els seus ritmes creatius habituals, malgrat que la crisi també els ha tocat: no han deixat de fer la seva producció anual -i aquesta vegada tocava una obra de repertori, després de Penumbra -, però han optat per contraure's en la mínima expressió: han buscat un gran text i només dos actors extraordinaris, Alberto San Juan i Guillermo Toledo. Interpreten el Ben i el Gus, dos assassins a sou de Saragossa -l'únic canvi que han fet en l'original- que esperen ordres dels seus caps en un soterrani que potser havia sigut una cuina. De cop, el muntaplats que hi ha a l'habitació comença a funcionar i tenen encàrrecs cada vegada més absurds. Ells intenten complir-los, fins que un comença a plantejar-se si no n'estan fent un gra massa, si no estan abusant d'ells.
Mentre que algunes lectures de teòrics i directors han accentuat el punt absurd o guinyolesc del text, Animalario el llegeix de manera literal. "És una obra política que parla de la relació del poder amb els súbdits. El poder s'enriu d'ells, això és real: si no menysprees l'ésser humà, és impossible ser el president d'un gran banc", diu, categòric, San Juan. I afegeix: "El poder no pot admetre que el servent pensi per ell mateix". Un element crucial per mantenir l'statu quo és la por. "És un recurs imprescindible del poder. Els dos personatges estan paralitzats. La por els fa obeir", diu. Un altre element és la informació que rep el de baix. I San Juan trasllada l'obra a la realitat: "El poder són els bancs i les grans empreses, i els seus còmplices necessaris són els polítics i els mitjans de comunicació. Com resistir? Buscant una altra informació, que sigui més fidel a la realitat, i organitzant-se socialment en un front d'esquerres per canviar el sistema i poder fer una esquerda al mur del poder per desmuntar-lo".
Andrés Lima, director habitual de la companyia, és qui orquestra el ritme i els silencis d'aquesta peça de rellotgeria que, quan es va estrenar al gener al Matadero del Teatro Español, va tenir grans crítiques per un gran pols interpretatiu, climàtic i asfixiant. El montaplatos farà estada al Teatre Lliure de Montjuïc des d'avui i fins diumenge. Tot i que l'espectacle sigui senzill de fer girar, ni així Animalario no ha trobat més de 20 bolos per Espanya, quan fa pocs anys n'haurien fet un centenar, un fet insòlit per a una de les companyia més populars i premiades. "Des que va començar la crisi, els governs saquegen el diner públic i el traslladen a mans privades, dels banquers. Estan destruint aspectes de la vida econòmica i social del país, entre els quals hi ha les gires", raona San Juan. Animalario en estat pur.

No hay comentarios:

Publicar un comentario