La Compañía Nacional de Danza es cola al Mercat
Font: Laura Serra (ara.cat)
La nova Compañía Nacional de Danza (CND) de l'era post-Duato, amb José Carlos Martínez a la direcció, aterra per fi a Barcelona. L'aixopluga el Mercat de les Flors des d'avui i fins diumenge, amb cinc funcions i un programa triple que inclou Sleepless, Walking mad i l'estrena de Babylon, dels coreògrafs de la companyia Plan B -establerta a Tarragona-, Arantxa Sagardoy i Alfredo Bravo.
Pot sorprendre que la CND actuï en un teatre que centra la seva programació en la dansa contemporània. Però la nova filosofia de Martínez encaixa amb la del director del Mercat, Francesc Casadesús: "Volem trencar les fronteres entre la clàssica i la contemporània", defensa qui va ballar a l'Òpera de París durant 23 anys i en va ser l'estrella durant més d'una dècada. Aquesta temporada -la segona que ocupa el càrrec- ha engegat una regeneració de la companyia que ha implicat la incorporació de 17 ballarins nous per poder obrir el seu ventall cap a la clàssica i el neoclàssic, després de 20 anys fent només contemporània de la mà de Nacho Duato. "Vull un ballarí més versàtil i que pugui fer un repertori més ampli. No es tracta de fer fusió, sinó de tenir ballarins amb més possibilitats per poder donar més opcions als coreògrafs", explica. Martínez té al cap el model de l'Òpera de París, tot i que allà hi ha un cos de ball de 130 persones i ell gestiona 42 ballarins. "Ja no existeixen companyies només clàssiques. Totes s'obren a coreògrafs contemporanis. Com que a Espanya això no ha passat, la gent es posa agressiva. Però només hi ha una Compañía Nacional i hem de poder actuar a la Zarzuela i al Mercat", afirma Martínez. El fet que la CND no tingui seu fixa encara els obliga més a ampliar el seu ventall. "L'important és la qualitat. No les etiquetes", conclou.
Piruetes sense puntes
El programa que porten al Mercat és un exemple d'aquesta voluntat de no encasellar-se. "Hi ha cames enlaire, molta tècnica, però no hi ha puntes", diu Casadesús per descriure el que es veurà al Mercat. Sleepless és una peça que Jirí Kylián va crear per al Nederlands Dans Theater II, el gran referent de la dansa contemporània. Es va inspirar en l'artista argentí Lucio Fontana, que feia incisions a les seves pintures i tallava, per tant, les dues dimensions.Walking mad és una coreografia de John Inger que s'inspira en el Bolero de Ravel i que ja es va poder veure en la primera visita de la CND a Catalunya, al Teatre Auditori de Sant Cugat al febrer. I el plat fort serà l'estrena de Babylon, el debut de Sagardoy i Bravo al Mercat de les Flors. Amb música de Xostakóvitx, van més enllà de la bellesa i la plasticitat i volen generar "sensacions" al públic. "Fem peces molt obertes, perquè l'espectador pugui tancar el cercle quan sigui a casa", afirma Sagardoy.
A més del programa oficial, dissabte a la tarda es podrà veure al Mercat una funció dedicada als joves coreògrafs de la CND. Es tracta d'una funció amb cinc peces de ballarins que presenten la seva primera obra pròpia. "Els vaig donar llibertat total. Són peces molt diferents, primeres experiències. D'aquí han de sortir els futurs coreògrafs de la CND".
No hay comentarios:
Publicar un comentario