El talent europeu se cita al Mercat de les Flors



Font: Laura Serra (ara.cat)
Igual com els salmons circulen contra corrent, el Mercat de les Flors vol contribuir amb el cicle Salmon a trencar inèrcies i despertar la curiositat de l'espectador mitjà. Però és que el salmó s'entesta a anar riu amunt per pondre els ous i tornar al mar, un símil amb el viatge que molts artistes han de fer a l'estranger a les beceroles de la seva carrera. Sota aquest paraigua amb un nom de peix tan escaient, el Mercat de les Flors presenta un festival que inclou 11 companyies independents nacionals i internacionals.
La majoria de noms provenen del projecte modul-dance , una xarxa internacional que lidera el Mercat de les Flors amb el suport del programa Cultura de la Unió Europea que pretén impulsar nous talents, fomentar la investigació i generar connexions artístiques entre diferents centres de creació. Les 22 principals cases de dansa europees han fet la selecció de noms com Mizar Martínez, Sònia Sánchez, Lost Dog, Jakob & Pieter Ampe, Umma Umma Dance i Manuel Rodríguez, Tania Carvalho, Helena Franzén i La Zampa, la majoria força desconeguts a Catalunya.
El Mercat, però, ha aprofitat l'exhibició d'aquest cicle del 31 d'octubre a l'11 de novembre per afegir-hi artistes locals amb característiques similars. Elena Carmona, coordinadora de la fàbrica de creació d'El Graner, és qui ha apostat per creadors com Daniel Abreu, Eulàlia Ayguadé i Patricia Caballero.
"Hi ha obres més ballades, d'altres de més experimentals, d'altres de més humorístiques o d'altres de més dramàtiques", explicava Francesc Casadesús, director del Mercat. La diversitat és un dels emblemes de la mostra. Cada vespre hi haurà doble o triple sessió per assaborir un ventall molt ampli de creacions.
El tret de sortida el donarà Mizar Martínez, que presentarà la feina que ha fet en residència al Centre Nacional de Dansa de Tolosa: "He treballat conceptes abstractes dins del cos de la ballarina i el resultat és un solo amb llum, ja que interactuo amb un llum d'aranya de dos metres que està penjat al sostre", explicava ahir. Sònia Gómez mostrarà El plec , on investiga en les noves formes d'ensenyar, crear, compondre i transmetre el flamenc. En la mateixa nit actuaran els Lost Dog, que arriben a Barcelona amb l'espectacle Home for broken turns inspirat en el Pirandello Sis personatges a la recerca d'autor . Un repartiment internacional d'artistes de companyies de teatre físic i dansa reconegudes a tot Europa coincideixen en aquest circ decrèpit amb molt humor negre.
El següent tàndem el componen el canari Daniel Abreu i el seu solo Cabezaamb els germans Ampe de Burundi. Els dos intèrprets es passen comptes l'un a l'altre per intentar dirimir disputes del passat.
Després vindran Manuel Rodríguez i Eulàlia Ayguadé, dos artistes que han fet residència a El Graner. Ayguadé és un dels casos paradigmàtics que el Mercat vol donar a conèixer al públic local: és una ballarina catalana que fa vuit anys que balla amb la companyia britànica d'Akram Khan i l'any passat va ser nominada als Premis de la Crítica de Londres. Actuaran la mateixa nit que la sueca Helena Franzén, "que seria equiparable a Àngels Margarit", deia Casadesús. I tancaran el cicle dos extrems: el solo de Patricia Caballero i els vint artistes que dirigeix Tania Carvalho.

No hay comentarios:

Publicar un comentario