OLEANNA


TEXT: DAVID MAMET
TRADUCCIÓ: CRISTINA GENEBAT
DIRECCIÓ: DAVID SELVAS
INTÈRPRETS: RAMON MADAULA i CARLOTA OLCINA
DURADA: 1h 10 min
PRODUCCIÓ: FOCUS
TEATRE ROMEA

Angoixant, punyent, com si et donessin un cop a l'estòmac i un altre, i no paressin durant setanta minuts, això és Olenna. El Mamet autèntic, sense versions i amb dos grans de l'escena catalana, l'èxit està assegurat.

L'obra juga amb l'equívoc de posicionar-te a favor o en contra d'un personatge. L'espectador es troba tota l'estona incòmode sense saber qui té la veritat absoluta, sense saber qui diu la veritat i qui menteix. Tal com diu el mateix David Mamet: "Prenguis partit per qui prenguis partit t'equivocaràs". I tots sortim equivocats.

Amb una escenografia convincent que el mateix serveix per fer de despatx que d'aula, Oleanna transcorre amb un ritme trepidant. Poc important és l'embolcall en aquesta història, sinó les paraules i com són dites. Amb una entrega absoluta al personatge de la Carol, la Carlota Olcina torna a casa amb una de les seves millors interpretacions fins a la data aconseguint capturar a l'espectador i convèncer-lo a estones de ser un pobre víctima de l'opressor. Aquest interpretat pel Ramon Madaula, que modula un professor d'universitat, John, que lluita per no repetir els errors dels seus companys però que cau en les mans del conformisme i de la bona i estable vida.

La direcció de David Selvas deixa volar el text. Aquesta vegada a preferit contar la història, centrar-se en els personatges i oblidar-se de complicar-se la vida en l'escenografia o amanir l'obra amb altres elements totalment innecessaris.

Oleanna es un muntatge que sacseja a l'espectador per dins. Ningú es pot quedar impassible davant del que se li està explicant. Hi haurà dubtes sobre qui té raó i qui no. Per això, existeix el #postfunció, potser no arribarem a saber la resposta, però motiva que avui en dia ens siguem fent preguntes, malgrat que no sempre se'ns donin les respostes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario