L'Ara i aquí de Jordi Casanovas

Font: Belen Ginart (ara.cat)

Si és cert que els èxits embriaguen, Jordi Casanovas s'hauria de fer revisar el fetge. I no precisament perquè s'ho tingui cregut. Dos dels grans espectacles de l'any que acabem d'enterrar porten el seu segell: la direcció de la comèdia Burundanga, de Jordi Galceran, i l'autoria i direcció de la premonitòria Pàtria. Però a l'extraordinari balanç del 2012, Casanovas hi podria afegir moltes altres coses, entre les quals la consolidació de la Sala FlyHard, de què és fundador juntament amb la resta d'integrants de la companyia homònima. I el 2013 promet tornar a fer soroll.
L'ANY QUE L'ESPERA
Amb el regust del raïm encara a la boca, Casanovas ha començat el 2013 amb els primers assajos d'Una història catalana. Nascuda en el marc del projecte T6 del TNC, es va presentar a la Sala Tallers. I ara l'ha reescrit per a la Sala Gran, amb un nou repartiment. És la primera part d'una trilogia sobre la identitat catalana que continua amb Pàtria i conclourà amb Vilafranca , "que ja està plantejada però no escrita". "Confio a acabar-la al llarg de l'any". Diu que li agradaria frenar una mica, descansar de l'escriptura i dirigir textos aliens. Però li bullen les històries, entre les quals una obra en què barrejarà la generació que es va deixar els ossos als garitos de la ruta del bacalao, l'assassinat de les noies d'Alcàsser i el campi qui pugui del periodisme infame vomitat per aquella tragèdia.
TEATRE VIATGER
També li agradaria ajudar a aconseguir que el seu teatre viatgi. "És possible que Les millors ocasions, que Ferran Utzet ha dirigit a la FlyHard aquesta temporada, es vegi a Madrid. Tinc textos al calaix que m'agradaria passar a altres directors perquè es vagin veient", reflexiona Casanovas. "I l'assignatura pendent per als pròxims anys és fer traduir més textos meus i fer-los fer gira. He encadenat tantes coses aquí que he descuidat una mica la feina de promoció de mi mateix a fora".
El petit teatre de Sants s'emporta bona part de les energies de Casanovas, a canvi de moltes satisfaccions. "Aquest és el tercer any de funcionament i veiem que s'està produint un petit fenomen: està fent emergir les millors obres de molts dels autors que hi passen", valora.
Pròximament s'hi estrenarà El rei borni, un text d'encàrrec al guionista Marc Crehuet sobre la trobada entre un mosso d'esquadra i la persona a qui va buidar un ull amb una pilota de goma. També hi debutarà Sergi Manel Alonso, un autor de 23 anys.
Tancaran la temporada amb el retrobament entre Cristina Clemente i la companyia FlyHard. En un futur pròxim, també els agradaria trobar un espai més gran per a la sala, "un local on càpiguen 100 o 150 butaques, ideal per al tipus de teatre que hi fem".
Casanovas no és gaire optimista pel que fa al futur immediat del teatre. "Temo que, en aquesta època de falta de recursos, es torni a deixar de banda l'autoria catalana actual. I no entenc com els teatres no aposten més pels autors d'aquí, amb gran potencial per connectar amb el públic", lamenta.
Es mor de ganes de veure El crèdit, de Jordi Galceran, i les noves propostes d'autors com Pau Miró, Pere Riera i Albert Espinosa. "Disfruto molt veient les obres dels companys".
I com a fórmula per enganxar el públic en temps d'estretors pressupostàries, Jordi Casanovas proposa les reposicions d'obres "que ja són clàssics contemporanis, com Plou a Barcelona, de Pau Miró; Barcelona, mapa d'ombres, de Lluïsa Cunillé, i La dona incompeta, de David Plana".
---------
ELS IMPERDIBLES DE JORDI CASANOVAS
'PÀTRIA'
DE JORDI CASANOVAS
Casanovas reivindica el teatre que fa d'antena de la realitat. Com aquesta peça trepidant, de què és autor i director, sobre la desaparició d'un polític independentista a punt d'accedir a la presidència de la Generalitat. Un text intel·ligent i un repartiment magistral han servit l'èxit de l'obra, via Temporada Alta, el Lliure de Gràcia i el Poliorama.
'BURUNDANGA'
DE JORDI GALCERAN
Dos terroristes maldestres. Un empresari segrestat. Una noia enamorada i la seva amiga pija. Són els cinc personatges que Jordi Galceran barreja en aquesta comèdia amable amb ressonàncies premonitòries sobre la fi d'ETA. Dirigida per Casanovas, es va estrenar al Temporada Alta, va fer temporada a la FlyHard i La Villarroel, i una llarga gira.

No hay comentarios:

Publicar un comentario