David Ymbernon, de gira per domicilis d'Europa



Font: Laura Serra (ara.cat)
L'espectador entra en un pis de l'Eixample de sostres alts i parets blanques. L'únic color que ressalta en tots els complements del mobiliari és el taronja: cortines, coixins, quadres, sabates... Pel passadís, el públic avança cap al menjador mentre xafardeja dins les portes entreobertes. L'artista plàstic David Ymbernon, la seva família i dos músics de Don Simon i Telefunken estan a punt de començar l'espectacle. El visitant seu al sofà i obre els ulls. L'escenari, el menjador, està ple d'objectes curiosos. Els fills d'Ymbernon, Dadà i Daida (7 i 5 anys), comencen a jugar: ella munta una filera d'animalons que fan cua per menjar, ell mou un petit telefèric taronja i un cotxe que transporta un peix, el pare munta una segona escena recreant un menjador de joguina amb els més mínims detalls i després, entre tots, d'una olla en treuen un seguici de camions que porten llana.
David Ymbernon continua en aquest Els domicilis de Latung La La la seva recerca sobre la poètica, la plasticitat i el teatre d'objectes. Latung La La és el personatge misteriós, abstracte, que s'ha inventat per donar unitat a la seva obra visual, plàstica i teatral. El seu segell personal és el taronja. "És el color que em dóna la llibertat de fer pintura, escultura, teatre... M'hi trobo còmode, m'hi veig bé", diu Ymbernon, vestit de cuiner amb davantal.
A banda dels espectacles en teatres convencionals -van actuar al Grec 2010- i les intervencions en espais insòlits, aquest és el tercer muntatge que l'artista porta a casa seva. Aquest cop hi accentua el treball amb petits objectes i la presència de la música en directe. Això permet que els nens hi participin, però sense pressió: no hi ha llargs assajos, no han d'aprendre res, sinó sortir a jugar, improvisar, sota el xiuxiueig dels pares. "Tot el que sé ho he après a l'hora del pati", escriu Ymbernon. L'espectador queda enganxat a un univers màgic, suggerent, bonic, imaginatiu.
Nomadisme i micromecenatge
El concepte que fan servir per descriure la seva obra és "art vida", diu la mare, Elisabet Augé. Després d'actuar a Barcelona (on faran cinc funcions des d'ahir i fins dilluns), la família Ymbernon i els músics agafaran les motxilles i una furgoneta i engegaran una gira per Europa. Les persones que acullin la companyia per les 23 ciutats que tenen previst visitar seran, en part, els seus mecenes. La resta del viatge l'han finançat a través del micromecenatge de Verkami, amb el qual han arribat als 10.000 euros de pressupost. A canvi, han ofert des d'entrades fins a sopars, passant per una obra plàstica d'Ymbernon. És una manera de "buscar alternatives" a la crisi i a les subvencions, que mai han obtingut perquè no els agrada "omplir paperassa". L'únic peatge per entrar en aquest món és donar la voluntat, que s'ha de deixar a l'entrada, dins d'un cubell d'escombraries. Taronja.

No hay comentarios:

Publicar un comentario