El TNC elimina 70 funcions fins a final de temporada


Font: José Carlos Sorribes (elperiodico.cat)

El Teatre Nacional de Catalunya eliminarà 70 de les seves funcions previstes fins a final de temporada a les tres sales, segons el dràstic ajust de programació anunciat aquest migdia pel director artístic, Sergi Belbel. El paquet de mesures de retallada es mou en tots els àmbits possibles: anul·lació de l'espectacle internacional 'Panorama', de Philippe Decoufflé (que estava dins de la programació del Grec), baixada dels recursos en sous dels artistes, escenografia i vestuari dels muntatges fins a final de temporada, i tancament provisional de la Sala Tallers durant els pròxims dos anys a partir del 4 de març vinent. Serà quan s'acabin les representacions de 'Groenlàndia', la primera obra del projecte T-6 d'impuls a la nova dramatúrgia catalana d'aquesta temporada.

Les altres dues del curs, 'No parlis amb estranys' (d'Helena Tornero) i 'Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach' (de Nao Albert Marcel Borràs), es representaran en un altre escenari, la Sala Petita, amb menys dies de programació (dues setmanes) i una disminució dels recursos de producció en un 50%. 'Llibertat', obra prevista per a la Sala Petita al voltant de la figura de Santiago Rusiñol, també tindrà un 40% menys de recursos. La Sala Tallers ha estat la gran damnificada de la retallada perquè és la "deficitària" per excel·lència del teatre, segons el director artístic, per un preu més baix de les entrades i una explotació menor.

ERO A L'HORITZÓ

Les mesures adoptades per Belbel a instàncies del consell econòmic del consell d'administració del TNC es produeixen per la previsió d'un 28% menys de recursos propis el 2013 i pel descens de l'ocupació, ha explicat la gerent Mònica Campos. Si el TNC s'havia mogut sempre al voltant d'un 72% d'assistència de públic, l'augment de l'IVA i el consegüent en el preu de les entrades han provocat una baixada fins a un 50%.
Campos ha explicat que el teatre ja treballa en l'elaboració d'"un pla de viabilitat". No ha fet menció mai a un possible ERO dels 129 treballadors del teatre, cosa que apareix com a inevitable amb el tancament de la Sala Tallers durant dos anys. La protesta del comitè d'empresa del cap de setmana passat, amb l'ús preferent del castellà en l'atenció al públic, és un altre evident símptoma de la problemàtica situació.
Sobre el pressupost del 2013, la gerent no ha donat més detalls i confia que la Generalitat podrà mantenir la seva aportació, cosa que no ha passat el 2012 ja que els 8,5 milions previstos de subvenció han acabat sent 7,6 per una nova retallada. L'èxit d''Agost' en la recta final de la temporada passada ha permès tancar l'exercici amb un dèficit zero. Belbel i Campos han insistit que aquest paquet de mesures de retallada es fan amb l'objectiu que Xavier Albertí, nou director del TNC a partir de juliol, disposi de prou recursos per iniciar la temporada i que el gran teatre públic català sigui un centre de producció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario