El TNC es replega



Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
Hecatombe. La caiguda d'ingressos a la taquilla ha fet saltar les alarmes del TNC, que ja fa anys que assumeix reduccions de les aportacions de la Generalitat, tot i que sempre aconsegueix superar el dèficit gràcies a la bona resposta de les taquilles. Les funcions de la tardor, les primeres que pujaven per l'increment de l'IVA, han caigut notablement. Primeres reaccions: fi de l'activitat de la Sala Tallers, des del març i fins al 2015; reducció del nombre de funcions, de les 430 previstes a 360; anul·lació de l'únic espectacle internacional (que estava coproduït amb el Grec), Panorama, de Philippe Decouflé, i negociació (encara oberta) amb la contractació d'artistes: hi ha produccions que tindran un 50% de reducció de pressupost (No parlis amb estranys i Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach), que traslladaran l'acció de la Tallers a la Sala Petita i d'altres com ara Llibertat es reduiran en un 40%.
Si fins ara el consell d'administració veia com l'aforament es mantenia en un 72% d'ocupació, ara ha comprovat com es desplomava, fins al punt que el TNC ha entrat a fer ofertes agressives dels espectacles. Així, l'ocupació s'ha mantingut semblant a la mitjana de les sales de Barcelona actualment (voreja el 50%,) però els ingressos han caigut molt més. Es calcula que aquest 2013 tindran un milió d'euros menys d'ingressos a causa de la taquilla i també pel fet de no poder disposar del romanent de beneficis que conservaven, d'any a any. El 2012 s'ha quadrat pressupost perquè s'han consumit els 438.000 euros de romanent. Si amb aquesta partida es van poder fer algunes obres de millora el 2010 i el 2011 al TNC, per al 2012 la Generalitat ha hagut de posar 8.912 euros (com es pot veure en el gràfic) per acabar de pagar les obres de millora de l'aire condicionat, per exemple.
El dimecres 16 de gener, la comissió econòmica del consell d'administració decidia engegar un tallafoc, que encara s'està avaluant i s'estan decidint possibles mesures (no es pot descartar un temut ERO temporal) que ja afecten artísticament la resta de la temporada. En cas de no corregir la desviació, Xavier Albertí entraria a dirigir el TNC amb el pressupost pràcticament esgotat del 2013. Belbel, que acomiada la direcció artística aquest mes de juny després de set temporades en què la Generalitat ha complert amb el contracte programa només el primer any, aclareix que, si són tan visibles les retallades és perquè la reducció d'ingressos no pot repercutir en el segon semestre. I ni es va plantejar oferir a Albertí que assumís un espectacle com ara Barcelona, de Pere Riera, per obrir la temporada. Aquesta peça, ara, es representarà fins al 22 de juny, però se'n redueixen setze funcions.
Encara no hi ha aprovada l'aportació de Cultura, que, de moment, es negocia perquè no hi hagi una altra baixada i quedi en els 7,6 milions del 2012. Belbel admet que està superat per les circumstàncies. Tot i sentir-se traït, no dimitirà per compromís amb tots els equips artístics. Tot i així, confia que “el TNC té futur”. I que, en part, aquest canvi de paradigma pot ajudar que algunes estructures rígides del TNC, “de segle XX”, siguin més àgils i adequades al volàtil segle XXI.

No hay comentarios:

Publicar un comentario