BLACKBIRD


TEXT: DAVID HARROWER
TRADUCCIÓ: JÚLIA IBARZ
DIRECCIÓ: LLUÍS PASQUAL
INTÈRPRETS: JORDI BOSCH i BEA SEGURA
DURADA: 1h 15min
PRODUCCIÓ: TEATRE LLIURE
TEATRE LLUIRE (GRÀCIA)

Comentava el Lluís Pasqual a la roda de premsa que ningú havia portat aquest text a casa nostra per la dificultat que comporta. Un cop vist el muntatge s'entén perfectament a que es referia. Un combat de boxa, més que un partit de tennis on els púgils mantenen l'atenció del públic en tot moment. Tot és important el que es diu, com es diu, els gestos de qui ho diu. 

Des del primer segon el públic es pregunta que uneix a aquest duo. No hi ha temps per la presentació de la història, aquesta arriba ja en un punt àgil, on els seus protagonistes estan nerviosos pel retrobament, ignorant les respostes, ens disposem a submergir-nos en un viatge cap un passat més fosc del que ens puguem imaginar.

El públic es manté impàvid davant els fets. Representa un paper de voyager ja que les llums de la platea romanen enceses tota l'estona. La violència és verbal i també física, però incomoda més la primera que no pas la segona. En una escenografia buida de mobles però plena de brutícia com la que en tenen els protagonistes a dins.

Jordi Bosch i Bea Segura estan esplèndids, les interpretacions aconsegueixen atrapar als espectadors que caminen entre els intents d'entendre les seves accions i es postulen a un o a l'altre bàndol. Nombroses qüestions damunt la taula, algunes seran resoltes damunt l'escenari. D'altres, més de qüestió moral que teatral, l'autor ha decidit que l'espectador segueixi dubtant a la sortida.

Cuidada amb la precisió de rellotge suís la direcció de Lluís Pasqual. Tot té el seu perquè, res és superflu. El ritme és ràpid però no et queda la sensació de que està forçat. No li sobra res, ni li manca és. Tot encaixa i quan tot semblava aclarit, el final et deixa amb una sensació de desassossec perdurable durant dies. Blackbird és un dels millor muntatges del que portem de temporada. Imprescindible per aquells que busquin un teatre que els hi faci pensar i qüestionar-se coses dins i fora de la platea.

1 comentario: