Hofesh Shechter, la carta internacional del Mercat
Font: Laura Serra (ara.cat)
El Mercat de les Flors va tenir l'oportunitat ahir de mostrar tota la seva capacitat i potencial. La relació que el centre de dansa manté amb la companyia de l'israelià Hofesh Shechter els va servir d'exemple paradigmàtic. El director, Francesc Casadesús, va apostar per aquest creador "quan ningú no el programava": "L'hem seguit ara que s'ha fet gran i el volen a tot arreu. Creiem en les relacions a llarg termini". Shechter va agrair aquest suport i gairebé va comparar Casadesús amb Mick Jagger, que va obrir un estudi per ajudar músics joves. "Potser Jagger no és la persona més responsable del món, però va entendre què necessitem els artistes. L'art és espiritual i virtual, però al final necessita una cosa molt física: temps i espai".
I això és el que ha fet el Mercat. El 2010 van coproduir-li l'espectacle Political/Mother i ara, convertit en una companyia estrella amb seu a Anglaterra i gran projecció internacional, li han ofert durant un mes la fàbrica de creació del Graner, situada al barri de la Marina, per assajar el pròxim espectacle, que recorrerà el món exhibint el segell barceloní. A canvi, la companyia actuarà el cap de setmana al Mercat amb un programa doble que reuneix dues de les millors peces del coreògraf: Uprising i The art of not looking back.
"Aquest espai de creació és excepcional i ens permet jugar una carta a escala internacional", apuntava Casadesús. El centre es va obrir fa poc més d'un any i hi han passat 43 companyies. Ahir s'hi assajaven fins a quatre muntatges en diferents estudis. Acullen residències, assajos, tallers, audicions i cursos. Un 60% de les companyies són catalanes. Shechter refermava la singularitat de l'espai: "Només conec un lloc que tingui estudis com aquests, la Royal Opera House de Londres, i mai podria llogar-la. Al món hi ha teatres increïbles, però tenen estudis petits on no es pot treballar bé". El pack que ofereix Barcelona, amb el Mercat com a centre d'exhibició i el Graner com a espai de creació, és molt competitiu.
Una explosió física
Shechter tot just ha posat les bases del nou espectacle que s'estrenarà a l'octubre: "Hem experimentat i surto amb una paleta d'emocions i una forta sensació de vida", va dir. Per ara, el que podrà veure el públic català de divendres a diumenge al Mercat -les entrades estan gairebé exhaurides- són dues peces que són la cara i la creu. Uprising la va crear el 2006: "Hi volia explorar la fisicalitat i energia masculina; volia deixar-la anar com els gossos corren al camp". La força, la ràbia, el moviment dels set ballarins et fa preguntar -apuntava- si "les explosions socials són fruit de la urgència del moment o una necessitat que es repeteix". Aquest va ser el seu primer gran èxit. El 2009 li van encarregar que creés el revers: The art of not looking backés una peça per a sis ballarines sobre la seva visió de la dona, vinculada a un fet que l'ha marcat: "Quan tenia dos anys la meva mare va marxar de casa", va dir el coreògraf.
Ahir fins i tot els polítics van voler ser a la presentació. El tinent d'alcalde, Jaume Ciurana, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van lloar la feina del Mercat i van lamentar que el ministeri de Cultura hagi tornat a rebaixar la seva aportació (és de 300.000 euros, un milió menys que el 2007). El conseller va dir que la retallada de la Generalitat (hi aporta 1,28 milions, 80.000 euros menys que el 2007) l'ha cobert l'Ajuntament (que ha incrementat el suport fins a 1,4 milions). L'única sortida que hi veu Mascarell és política: "Canviar les regles del joc".
No hay comentarios:
Publicar un comentario