La Muntaner allibera els fantasmes d'Amélie Nothomb

Font: Vicky Navarro (ara.cat)

En els moments de silenci i espera és quan les veritats sobre un mateix afloren, i no sempre sorprenen positivament. Al contrari: sovint contribueixen a descobrir la bèstia que un porta a dins. La directora Magda Puyo ha volgut plasmar en escena aquesta dualitat entre el bé i el mal que tot ésser humà du a dins i que l'escriptora belga Amélie Nothomb va descriure a la novel·la Cosmètica de l'enemic.
En un aeroport, l'empresari Jérôme Angust sent l'anunci que el seu vol va amb retard. Durant l'espera li apareix un inesperat interlocutor que acabarà convertint-se en una abominable encarnació de tots els seus fantasmes. La Sala Muntaner acull avui l'estrena d'aquest espectacle, en què els actors Lluís Soler i Xavier Ripoll es veuen immersos en un combat entre dues víctimes. D'una banda, el Jérôme (Ripoll) és víctima d'una confessió que no vol escoltar i Textor Texel (Soler) es veu atrapat per un sentiment de culpabilitat que només podrà consolar amb la confessió. Mentre que "el Textor és pur discurs, el Jérôme és pura emoció", afirma la directora.
El dramaturg Pablo Ley ha adaptat el text respectant el llenguatge "extremadament oral" de Nothomb, i ha intentat concentrar en els 75 minuts que dura l'obra tota la seva essència, que aboca a una situació de "vertigen constant". Sobre l'escenari els dos personatges van construint un teixit d'idees que acaba sent molt complex. Les seves reflexions sobre coses de la vida acaben produint "empaties i xocs", apunta Soler, i en un "quadrilàter de 4x3 metres". Un espai escènic de ressons metafòrics.
L'espectacle manté la ironia i la frivolitat propis de Nothomb. L'obra passa de ser divertida a ser cruel: "Combina dos elements tan contradictoris com la comèdia i la tragèdia", explica Puyo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario