Francesc Pujols, oblidat i transgressorFont: B.G. (ara.cat)
Podria ser una pregunta del Trivial, versió autòctona: qui va dir "Arribarà un dia que els catalans ho tindrem tot pagat només pel fet de ser-ho"? Si el concursant demostrés que té una lleugera idea de qui era Francesc Pujols (1888-1962), pare de la sentència, seria declarat guanyador absolut de la partida.
Perquè mig segle després de la seva mort, l'oblit s'ha estès sobre aquest escriptor i filòsof català, que va passar sobre la seva generació com una ventada d'aire fresc. Un intel·lectual atípic, visionari i transgressor, admirat per Pla, Dalí i Joan Maragall, de qui avui no en sabem res. L'actor Fèlix Pons mira de posar-hi remei amb la posada en escena de la seva novel·la La tardor barcelonina.
Pons tampoc no coneixia gairebé res de Pujols quan l'atzar li va posar a les mans la novel·la, un dia que remenava els prestatges d'una llibreria. El va seduir aquesta història impossible, a cavall entre el thriller, la novel·la psicològica i el divertimento, sobre un home que cala foc a una masia per assassinar la seva (ehem) estimada. En el tren en què fuig del lloc del crim hi troba una dona que és idèntica a la infortunada. Pons va quedar captivat per aquesta peça de joventut precursora del surrealisme on es reflexiona sobre el concepte del doble, el suïcidi i el fet català.
La tardor barcelonina arriba a escena adaptada pel mateix Pons, que també n'és el director i protagonista. L'acompanya el músic Jordi Busquets (guitarrista de Quimi Portet i Albert Pla), que toca en directe la música que ha creat per a l'obra. Entre tots dos es reparteixen tots els personatges, ajudats per una ambientació feta de transparències i diapositives, en què la poesia té un lloc destacat i en què Pons aprofita per mostrar una nova faceta artística: la d'escultor. "He fet una adaptació en què els dilemes del protagonista s'articulen al voltant del fet creatiu", explica. I confia que l'obra l'ajudi a encomanar la seva fascinació per Pujols.
'LA TARDOR BARCELONINA'
La Seca Espai Brossa. Flassaders, 40 (Barcelona). Del 10 al 27 de gener

No hay comentarios:

Publicar un comentario