UN FANTASMA A CASA


TEXT: NOËL COWARD
ADAPTACIÓ: MARC ROSICH
DIRECCIÓ: ANTONIO CALVO
INÈRPRETS: MERCÈ COMES, CARLES MARTÍNEZ, ALÍCIA GONZÁLEZ LAÁ, GRETEL STUYCK, PEP SAIS i MIRIAM ALAMANY
PRODUCCIÓ: ANEXA
TEATRE BORRÀS


Una cosa és no respectar les clàssics i d'altra posar un nom allà on no toca, com és el cas. Un fantasma a casa no té de Noël Coward ni el títol. Marc Rosich ha agafat l'estructura de l'obra original i ha emplenat la resta. Res de la classista societat anglesa dels anys 40, al Borràs ens trobarem la moderna societat catalana actual que té una segona residència a Sant Pere de Ribes. Rosich també ha volgut anar més enllà de la comèdia i convertir a Un fantasma a casa en un vodevil de riures forçats.

Quan la història deixa de ser important perquè només cal que el públic rigui, les interpretacions agafen el pes de fer-te entrar en el joc o deixar-te fora. Carles Martínez i Mercè Comes se submergeixen en el seu histrionisme per tornar-los uns personatges buits i pesats. Alícia González Laá desplega el seu catàleg de cares, gestos i moviments còmics però la majoria dels cops no desperten el riure perquè està clar que s'ha forçat massa la màquina. 

El súmmum de l'obra arriba quan entra Elvira (Gretel Stuyck), el fantasme, vestit amb un biquini blanc i parlant en castellà (Rosich sabrà perquè), realment l'obra de Coward no es mereixia una imatge cabaretera com aquesta. La millor del repartiment, malgrat que els seus moments còmics es repeteixen molt i deixant de fer gràcia, és Míriam Alamany, més continguda que en altres muntatges i en aquesta el seu to de veu característic encaixa a la perfecció amb la desmesurada sèrie d'exageracions de l'obra.

Escenogràficament molt carregada de mobiliari, molt lluny de l'escenografia que demana l'original, i amb sorpresa final inclosa, només serveix com a fons de la tragèdia. Malgrat tot, a Un fantasma a casa la gent riu, perquè després de dues hores i quart d'insubstancialitat manifesta i de certa presa del pèl, millor riure que no plorar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario