'Cartes lliures' i íntimes en vuit espectacles al Lliure

El Teatre Lliure vol apropar-se als espectadors i amb aquest objectiu neixCartes lliures, coordinada i dirigida per Pau Carrió. En total, són vuit espectacles diferents amb actors de la talla d'Anna Lizaran, Núria Espert, Josep Maria Flotats o Juan Echanove, entre molts altres, que llegiran la correspondència entre Dalí i Lorca, entre Anton Txékhov i Olga Knipper o cartes anònimes de persones que van sofrir l'exili després de la Guerra Civil. "A les cartes hi ha sempre la veritat del que ho escriu i hi ha una veu que s'adreça a un altre i això és també l'essència del teatre", ha explicat Carrió.

El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, ha explicat que el lema el teatre més aprop sembla "una cosa simbòlica i que vol dir moltes coses", però és una necessitat d'acostar "els espectadors als actors". "Al Lliure sempre hem intentat que la gent s'ho cregui i per això els hem d'acostar", ha remarcat. En aquest sentit, ha assenyalat que "dins d'aquest apropament neixen les Cartes lliures".

De tots els temes que es plantegen en aquestes cartes, Pasqual ha indicat que creien que "havien d'anar a la part més íntima i més personal dels creadors". Ha recalcat que les cartes "expliquen una part de la història amb una profunda intimitat".

Carrió ha assenyalat que Cartes lliures va néixer de la idea de trobar-se els dimarts al Teatre Lliure i llegir unes cartes amb uns "esplèndids actors". El director i coordinador del projecte ha manifestat que les cartes tenen "una essència que es connecta amb el teatre i que es pot aprofitar per conèixer persones i moments diferents" i ha afegit que l'espectacle té "diferents temàtiques i tonalitats". 

La primera lectura és la correspondència entre el dramaturg rus Anton Txékhov amb l'actriu Olga Knipper, interpretada per Anna Lizaran i David Selvas l'1 de novembre al Lliure de Gràcia. "Descriu-me encara que sigui un sol assaig de Les tres germanes. Hi ha alguna cosa que sigui necessària afegir-hi o treure'n? Estàs actuant bé, ànima meva?", va escriure Txékhov. La segona, que tindrà lloc el 13 de desembre també al Lliure de Gràcia, són les cartes entre els escriptors mallorquins Lorenç Villalonga i Baltasar Porcel, interpretat per Biel Mesquedia i Carles Molinet. 

També es farà una doble sessió al voltant del final de la retirada i de l'exili després de la Guerra Civil. La primera (el 3 de gener al Lliure de Gràcia) seràLa retirada amb cartes de persones anònimes llegides per Muntsa Alcañiz, Imma Colomer, Quim Lecina, Anna Lizaran, Josep Minguell, Domènech Reixach, Fermí Reixach i Toni Sevilla. La seguirà l'Exili (el 10 de gener al Lliure de Montjuïc) Núria Espert i Josep Maria Flotats llegiran cartes de Mercè Rodoreda, Armand Obiols, Carles Pi Sunyer, Carles Riba, entre d'altres. 

La cinquena lectura és Cartes impertinents escrites per Maria Aurèlia Capmany, al teatre Lliure de Montjuïc el 7 de febrer amb Rosa Maria Sardà. Boris Ruiz i Laia Marull seran els actors que posaran veu a la correspondència amorosa entre l'escriptor James Joyce amb la seva dona Nora Barnacle i es podrà veure el 14 de febrer al Lliure de Gràcia, així com la interessant i intensa correspondència entre Federico García Lorca i Salvador Dalí, que es podrà escoltar el 28 de febrer al mateix espai amb Juan Echanove i Clara Segura.

La darrera de les lectures serà les noves correspondències amb correus electrònics i els comentaris en blocs i piulades de joves egipcis des de que va caure el règim tunisià, amb l'arrencada de la Primavera àrab fins a la dimissió Hosni Mubarak.

Font: www.ara.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario