Perpinyà ja té Arxipèlag


Sis dies abans la inauguració oficial del Teatre de l'Arxipèlag sembla impossible que tot pugui estar a punt dilluns que ve a les vuit del vespre. Pertot arreu hi ha bastides, pintors, jardiners, electricistes i tècnics que treballen cuita-corrents barrejats amb els actors, músics i dansaires que assagen l'espectacle inaugural, la Cantata de l'Arxipèlag. Es tracta d'una creació del director del Conservatori de Perpinyà, Daniel Tosi, que el dirigeix. La posada en escena és a càrrec d'Ariel Garcia Valdès i tindrà la participació de Cali, Sergi Lopez, Bruçu Uyar, Carles Santos, Sol Picó i l'Orquestra i el Col·legi Vocal Perpinyà-Mediterrània.
Visita de Jean Nouvel
L'arquitecte que signa aquest conjunt de quatre edificis, Jean Nouvel, va fer la darrera visita de l'obra acompanyat del batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol; del president de l'Aglomeració Perpinyà-Mediterrània, Jean-Paul Alduy, i del director de l'Arxipèlag, Domènec Reixach. Sense dir-ho explícitament, uns i altres reconeixen que la inauguració es farà sense haver acabat l'exterior de la sala del Granat, un dels edificis més espectaculars, ja que l'arquitecte ha hagut de remodelar-ne l'aspecte i la tècnica inicials a causa de dificultats tècniques. Alduy, que va imaginar i iniciar el projecte quan era batlle de Perpinyà, declarava: “Aquest teatre travessarà els anys i les generacions i serà un orgull, ja que ressituarà Perpinyà en la jerarquia de les ciutats.”
Edifici identitari
Segons explica Jean Nouvel, el conjunt arquitectònic “està fortament lligat al seu territori i el seu patrimoni, ja que cada element de la construcció es fa ressò d'un aspecte de la identitat local”. La gran sala d'espectacle, el Granat, fa referència “a la pedra semipreciosa, símbol cultural català i pedra mítica de la plana del Rosselló”. La Torre, espai tècnic sobre l'escena, fa referència “a les torres de senyals, elements defensius medievals destinats a fer transitar la informació”. La sala Le Carré, segona sala d'espectacles, està recoberta d'acer “superficialment rovellat per evocar les mines de ferro del massís del Canigó”. Finalment l'edifici administratiu, l'Or, té l'aspecte daurat “per recordar la bandera catalana”.
Escena Catalana Transfronterera
Perpinyà i l'Arxipèlag col·laboren amb El Canal - Centre d'Arts Escèniques de Salt, vora Girona, en l'anomenada Escena Catalana Transfronterera. Aquest projecte –que té el suport financer de les institucions europees– tindrà una programació, comunicació i coproducció d'espectacles comuna i realitzarà el festival transfronterer Argos. Per una altra banda, el ministeri francès de Cultura està estudiant d'atorgar el grau de Scène Nationale a l'Arxipèlag de Perpinyà, fet que el situaria entre les escenes més importants de l'Estat francès.
Gairebé 50 milions
El cost final del projecte és de poc més de 49 milions d'euros, finançats per empreses privades i bancs, als quals l'Ajuntament pagarà un lloguer de 3.700.000 euros l'any. L'oposició municipal –de Convergència Democràtica de Catalunya fins als comunistes, passant pels ecologistes i socialistes– va votar en contra o es va abstenir, en el darrer ple municipal, en el dossier del finançament del teatre. El conjunt dels grups de l'oposició van demanar “la creació d'una comissió per avaluar l'endeutament real de Perpinyà”, demanda a la qual el batlle va respondre favorablement.
Font: Aleix Renyé (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario