Espectacles en llocs insòlits


"Quan vas al teatre o a un museu, tens una mirada predeterminada. Quan vas a un domicili a veure una obra, no tens prejudicis", explica Quim Pujol, un dels organitzadors de L'Estratègia Domèstica, un petit festival escènic que té lloc en diferents pisos de Barcelona.
La cita, que també se celebra en altres ciutats del món, demostra la capacitat dels creadors per buscar sortides originals a la seva feina. Alguns ho fan perquè no troben lloc als circuits convencionals, d'altres perquè ho veuen com una fórmula més impactant per acostar-se al públic i d'altres fan servir l'extravagància en l'exhibició per captar l'atenció. Sigui com sigui, cada vegada hi ha més espectacles de teatre i música que es poden descobrir en espais no teatrals. I tot sovint aquestes propostes s'engloben en festivals com els que coincideixen a Barcelona.
Escena Poblenou. Fins al 24 d'octubre al Poblenou
La performance en pisos d'Esther Freixa és el cas més flagrant d'aquesta situació, però tot el festival Escena Poblenou té la particularitat d'escampar-se per espais del barri barceloní, ja siguin teatres com el Casino de l'Aliança o llocs singulars com la biblioteca. En total hi haurà 14 companyies catalanes i estrangeres amb espectacles de teatre físic, música escènica, circ i objectes a preus populars (màxim, 5 euros). Destaquen, per exemple, els noms de CaboSanRoque, que presenta nou espectacle, Bestiari ; Leo Bassi, amb The Best Of , i la nova peça de dansa de Rosa Muñoz i Sofia Asencio, John, Johnny. Però la recomanació és passejar pel barri i anar traient el nas per llocs i muntatges molt ben escollits.
Ribermúsica. Del 20 al 23 d'octubre a la Ribera
L'espectacle inaugural del festival serà aquest vespre a la basílica de Santa Maria del Mar: un poema escènic narrat per l'actriu Mercè Managuerra amb cançons de Raimon i un muntatge audiovisual de Guillamino i Miki Arregui que es titula Nou Món . Aquesta "epopeia urbana contemporània", segons el director, Joan Puigdellívol, que acabarà amb 300 nouvinguts que s'entrellaçaran amb les columnes de l'església, simbolitza el diàleg intercultural i el compromís social del Ribermúsica. Amb el leitmotiv deCatalans... universals , 100 espais del barri (monuments, botigues, bars i restaurants) s'ompliran de concerts de tots els estils durant el cap de setmana.
L'Estratègia Domèstica. Del 27 al 30 d'octubre a Barcelona
Deu projectes formen part del cartell d'aquest festival alternatiu en domicilis que es promociona per internet. "Volem mantenir viva l'activitat al marge dels grans museus i teatres amb molts recursos. Està molt bé que hi siguin, però també volem demostrar que es poden fer coses des de fora", explica Quim Pujol. A la vegada, reivindiquen la possibilitat de fer peces -escèniques, plàstiques o mixtes- "que no hem de classificar, ni definir": "Fer espectacles en pisos és una estratègia per mostrar coses que surten dels motlles establerts". La proximitat augmenta la intensitat.
Cine Alexandra. Cada dijous
El projecte del Pentateatre Còmic va néixer en un restaurant. Els comensals es movien entre la sala, la cuina i el magatzem per veure cinc peces breus de teatre en un entorn menys encotillat que una platea. La idea va quallar i, tot i que s'han traslladat al Cinema Alexandra, el projecte continua sent fer obres en espais que formen part de la vida quotidiana. Els espectacles, de 15 minuts, es representen simultàniament en una cuina, el hall , el lavabo, el terrat i una sala antiga de cinema, i el públic és qui va corrent. S'ha acabat adormir-se a la butaca.
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario