La Cate aixeca el teló


La nova sala de teatre La Cate de Figueres aixecarà el teló el pròxim dia 16 després de la reforma que s'hi ha fet. La nova Cate s'estrenarà amb una actuació dels alumnes de l'aula de teatre infantil. La Cate s'integrarà a partir d'ara a la programació cultural i teatral municipal fent tàndem amb el Teatre El Jardí. S'hi programaran espectacles de més petit format. L'aforament de la nova sala és de prop de 300 localitats.
L'alcalde, Santi Vila, i el president del Patronat de la Catequística, Lluís Illa, van fer ahir una visita a les obres de l'espai, on ja només queden per fer els últims detalls. L'obra s'ha fet gràcies a un conveni entre el Patronat de la Catequística i l'Ajuntament de Figueres segons el qual el consistori aportava 1,2 milions a canvi de la cessió de la sala per 25 anys. Tot i això, La Cate tindrà uns dies a l'any per a ús directe de l'entitat.
Millores tècniques
L'arquitecte a qui es va encarregar l'obra, Jaume Torrent, va explicar que el projecte s'ha fet pensant en respectar l'obra d'Emili Blanc, que va dissenyar l'edifici de La Cate el 1931. Per aconseguir-ho, va recordar que s'han hagut de treure els elements impropis que s'hi havien anat afegint amb el temps. La feina més important, va destacar, ha estat la reforma de la caixa escènica, des del peller, fins a l'escenari i l'espai de sota l'escenari. També s'ha construït un pont d'il·luminació i tres camerinos ja que abans de la reforma només n'hi havia un sota l'escenari.
Lluís Illa va dir que s'ha instal·lat un sistema per permetre a les persones sordes rebre el so dels espectacles directament a l'audiòfon i que hi ha reservat un espai per a cadires de rodes.
L'hotel d'entitats
L'alcalde, Santi Vila, va assegurar que l'ajuntament manté el compromís d'afrontar les darreres fases de reforma. D'una banda, va dir que caldrà reformar el pati d'entrada per convertir-lo en una plaça i integrar l'edifici a la ciutat “i que la gent no tingui la sensació que entra en un lloc privat”. De l'altra, cal transformar el primer pis de l'edifici social en un hotel d'entitats, una funció que ja fa, de fet, La Catequística.

El llegat de l'arquitecte Emili Blanc

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, ha començat els tràmits per declarar La Catequística bé cultural d'interès nacional. Aquesta és una distinció que fins ara a Figueres només tenen la torre Galatea i el castell de Sant Ferran. Aquest reconeixement, segons es va explicar ahir, comportarà conservar l'edifici social tan com va ser concebut per l'arquitecte que va dissenyar l'obra el 193, Emili Blanc. L'alcalde, Santi Vila, va assegurar que cal posar en valor l'obra d'aquest arquitecte. “És un personatge que cal reivindicar i que forma part d'una tradició d'arquitectes molt important dissortadament oblidat”, afegia. Vila també va destacar “el salt cap a la modernitat” que ha fet La Cate i també han fet o estant fent altres entitats figuerenques, com el Cercle Esport i el Casino Menestral. “Era una cosa que calia, una assignatura que crònicament teníem suspesa”.
El patronat de La Catequística va ser fundat el 1972, però aquesta entitat és la continuació de la que es va fundar el 1921. Després de tenir diferents seus a la ciutat, el 1935 es va inaugurar l'edifici actual. La primera reparació que va patir l'edifici de la Cate va ser per arreglar els desperfectes de la Guerra Civil. Anys més tard va anar vivint diversos canvis i reformes. Va ser seu de Ràdio Figueres, cinema i usat pels partits de bàsquet de la secció esportiva del Patronat (l'Adepaf).
La Cate obre ara una nova etapa com a sala de teatre. Ahir els assistents a l'acte es van mostrar satisfets del resultat de les obres.
Font: Mar Vicente (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario