Sales alternatives catalanes unides


La nova Coordinadora de Teatres Independents de Catalunya (CTIC), hereva de la coordinadora anterior, la Cosaca (anteriorment Cosaba), que incloïa les sales independents barcelonines –la nova, no–, es va presentar ahir a la Sala Trono de Tarragona, que n'ostentarà la presidència (Oriol Grau), en una roda de premsa transmesa ens directe per internet, tot i que va resultar un pèl accidentada per un defectuós streaming.
Grau i Joan Negrié (Trono de Tarragona), Frederic Roda (Teatre de Ponent de Granollers), Pere Puig (La Planeta de Girona) i Òscar Balcells (Teatre de l'Aurora d'Igualada) van presentar la nova associació, de la qual són fundadors, que agrupa aquestes quatre sales de petit o mitjà format, de gestió privada, i que exhibeixen i produeixen espectacles professionals. S'autodefineixen com a “teatres que no es regeixen per criteris purament comercials i lucratius, sinó que actuen empesos per una vocació de servei públic”. El paper d'aquestes sales és absolutament fonamental per al teatre del país, ja que, des de fora de Barcelona, han complementat l'oferta dels teatres públics de les localitats on estan ubicades i han donat suport a la creació, de la seva localitat i de tot el país en la majoria de casos.
La necessitat d'aprofitar sinergies, de defensar les sales independents fent una intensa promoció i difusió conjunta de les seves activitats, a més de fer front comú per interaccionar amb altres agents del sector, són objectius de la CTIC, així com facilitar l'accés d'artistes i creadors emergents al circuit professional, a través de les sales associades. La negociació conjunta amb entitats i institucions diverses també està inclosa en les línies d'actuació de l'associació.
La nova associació va anunciar la creació d'un circuit estable format per teatres privats de fora de Barcelona que tingui suport institucional, és a dir, fomentarà l'equilibri territorial en el sector. El model seria similar al de Cultura en Gira, de la Generalitat de Catalunya. L'embrió d'aquest circuit ja té forma, després que els teatres fundadors hagin fet girar algunes de les seves produccions, però l'esperit és que també girin produccions d'autors o companyies emergents encara que no estiguin vinculats amb cap dels associats. També forma part del projecte l'acord de col·laboració que s'establirà amb la beca Desperta, promoguda per la Nau Ivanow de Barcelona i l'agència de comunicació A Portada, que dóna suport a la creació teatral jove. Precisament en aquesta direcció de suport a la creació jove, també s'han obert converses amb l'Institut del Teatre per elaborar un acord que permeti fer una selecció dels treballs de final de carrera dels seus alumnes. L'Obrador de la Sala Beckett i la Mostra de Teatre de Barcelona –hi col·laboren des de fa tres anys a títol individual– són altres agents amb què la CTIC ha manifestat la voluntat de mantenir lligams. La voluntat de la nova associació és ampliar-ne el nombre de membres i anar-se estenent al llarg del territori català.
La Planeta és la més gran de les quatre sales (165 localitats) i durant el període 2008-2010 ha comptabilitzat 38.493 espectadors en 338 funcions; la Trono (55 localitats) ha comptat 9.603 espectadors en 275 funcions; l'Aurora (110 localitats) ha fet 206 funcions i ha sumat 12.268 espectadors, i el Teatre de Ponent (130 localitats) ha fet 452 funcions, amb 23.865 espectadors. Pel que fa a les xifres totals, les quatre sales han programat 564 companyies –gairebé un 80% de les quals, catalanes–, amb 1.271 funcions i un total de 84.229 espectadors (2008-2010), mentre que de les seves produccions han fet 1.336 funcions en gira.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario