Només en pot quedar un


Una vegada demanat permís per manllevar algunes expressions relacionades amb la boxa, cal anunciar que, avui (20.00 h), el quadrilàter és el de la magnífica sala La Planeta de Girona. En un racó el pes lleuger, Pere Riera, i en l'altre, el pes pesant, Josep Maria Benet i Jornet. Se sap quins seran els púgils, però no se'n sap el repartiment, ni tan sols els mateixos autors sabran qui representarà els seus textos fins tres hores abans del combat. Això sí, són púgils de primera categoria: Lluís Marco, Alba Pujol, Míriam Iscla i Cristina Cervià. Es comença a posar en joc el títol del primer Torneig de Dramatúrgia Catalana, que comença en els quarts de final. De moment, només s'han anunciat els intèrprets de la primera jornada, per preservar un cert misteri i que els autors desconeguin qui posarà els seus textos en escena. Això sí, es va anunciar que serien de primera categoria, de manera que per un sol euro que val l'entrada, els dies de torneig es podrà veure a la sala gironina part del bo i millor de la interpretació teatral catalana, i també de la dramatúrgia del país. El torneig ha aixecat un grau d'expectació tal, que hi ha dramaturgs que lamenten no haver estat escollits. No hi ha atrezzo, no hi ha artifici, només textos i intèrprets.
L'àrbitre i coordinador de tot plegat és Jordi Casanovas, responsable de la idea, que va convèncer el promotor, Salvador Sunyer, director de Temporada Alta, i van obtenir la complicitat de Pere Puig, de la sala La Planeta, que ha vist com, amb aquesta proposta, es va convertint en una de les sales emblemàtiques del país pel que fa a la nova autoria catalana. Cada eliminatòria durarà poc més d'una hora i mitja, cada autor haurà escrit una peça de 45 minuts de durada i el públic, que no sabrà de quin dels dos contendents és cada text, serà el jutge, votarà qui passa a la següent ronda d'aquest joc escènic.
Els quatre aspirants
En el fons, però, el que es planteja és gairebé una batalla generacional, ja que els experimentats i consolidats Sergi Belbel, Josep Maria Benet i Jornet, Jordi Galceran i Pau Miró, s'enfrontaran a joves dramaturgs que ja han despuntat o ho estan fent, escriptors i escriptores d'un talent evident, que lluitaran per destronar els pesos pesants. Entre els aspirants, Cristina Clemente (Barcelona, 1977), autora de Volem anar al TibidaboVimbodí vs. Praga i Nit de ràdio 2.0, a més de dirigir el Fora de joc, de Sergi Belbel, que serà precisament el seu contrincant. Clemente ha coescrit amb Belbel el guió del film Eva, ha treballat com a guionista d'El cor de la ciutat i ara està a l'equip de guionistes de La Riera. Aquests dos ítems també figuren al currículum de Guillem Clua (Barcelona, 1973), un pèl més extens, que també s'enfrontarà a un dels mestres que va tenir a l'obrador de la Sala Beckett: Jordi Galceran. InvisiblesMarburg, el musicalKiller, però sobretot La pell en flames, són les seves obres més conegudes. Llàtzer Garcia (Girona, 1981) i Pere Riera (Canet de Mar, 1974), són els menys coneguts de tots quatre. Garcia ha estat ajudant de Xicu Masó, en moltes ocasions, i de Pau Miró, al qual s'enfrontarà. Gairebé sempre dirigeix la posada en escena dels seus textos, ha guanyat premis com ara el Marqués de Bradomín i el Ciutat d'Amposta, i l'any passat va estrenar a La Planeta, produïda per aquesta sala i en el marc del festival, la comèdia Ens hauríem d'haver quedat a casa. Pere Riera, per la seva banda, ha escrit Desclassificats i Lluny de Nuuk, entre altres.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario