Txèkhov vital i còmic, a la fi


Anton Txèkhov s'esforçavaper fer entendre a Stanislavski que el seu era un teatre de comèdia, tot i dibuixar uns personatges aclaparats pel destí. No se'n sortia, pel que es veu. Julio Manrique pren al vol aquesta idea en què creu, com també David Mamet (que ha fet una adaptació en la qual remarca els punts còmics i essencialitza la trama), i presenta L'hort dels cirerers al Romea, a partir de dimarts (l'estrena és el 16 de novembre). L'actor i director s'ha mantingut fidel a la seva manera de dirigir (basar la peça en la interpretació, fent que espai escènic o vestuari no es facin veure gaire, que acompanyin). Manrique, així com la dotzena d'actors que intervenen en la peça, han desenvolupat uns personatges vitals, que no saben trobar la felicitat i la busquen projectant-se en el passat o bé en el futur. El seu fracàs els dotarà d'una humanitat càlida.

Calixto Bieito celebra que en la seva darrera temporada artística al Romea es programi el darrer text de Txèkhov. Bieito comptava fins a tres intents el fet que va descartar en temporades anteriors aquest mateix títol. Ara va accedir a la idea de Manrique, “per intuïció”. Bieito, de fet, ha estat el gran avalador de Manrique perquè el substitueixi com a director artístic del Romea, segons apuntava eufòric, ahir el director general de Focus, Daniel Martínez. Focus, que gestiona des de fa una dècada el Romea, també aspira que Manrique continuï congregant un públic jove, com ja ha fet al Lliure, a la Beckett o al Club Capitol.

Per Manrique, el Romea és l'espai idoni per a representar L'hort..., perquè és un teatre amb història i “aquesta obra parla d'una gent que ha d'abandonar la casa, que explica la seva història”. El director admet que volia fer aquesta obra des que la va treballar en un taller a l'Institut del Teatre. Enveja el paper de Lopakhin (que interpreta David Selvas), el fill d'un dels camperols que servia al camp a aquesta família d'aristòcrates que acabarà adquirint el casal. Montse Guallar, Ferran Rañé, Xavier Ricart, Mireia Aixalà, Gemma Brió, Cristina Genebat, Norbert Ibero, Norbert Martínez, Sandra Monclús, Enric Serra, Oriol Vila completen un repartiment en què també hi apareixerà un nen (Marc Aguilar / Eneko Rodríguez).

Font: Jordi Bordes (www.elpunt.cat)

3 comentarios:

  1. El Bordes es va equivocar i va posar "Santi ricart" enlloc de "Xavier Ricart" em pensava que tu ho hauries corregit... però ja veig que no.

    El nen tindria el do d'estar a dos llocs alhora.

    ResponderEliminar
  2. Glups, ara ho veig! Disculpes, els noms sempre em patinen...

    ResponderEliminar