L'Ajuntament compra la Nau Ivanow per 700.000 euros


Aquest vespre, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, participarà en un acte protocol·lari que certifiqui la compra de la Nau Ivanow. Fa mesos que s'anava allargant. Dilluns passat es va formalitzar la compra per 700.000 euros. És una suma que servirà per cancel·lar la hipoteca, de mig milió d'euros; per cobrir els 60.0000 euros de despesa del 2009 (quan, teòricament, l'Ajuntament se n'havia de fer càrrec) i per entregar uns 100.000 euros més com a indemnització a Xavier Basiana. L'arquitecte, que va engegar l'ambiciós projecte de reconvertir l'antiga fàbrica de pintura en un espai per a la creació, ha rebut aquesta quantitat per abandonar la casa del porter, on vivia fins ara.

La compra de la nau és el primer pas perquè la Nau Ivanow es converteixi en una nova fàbrica de creació. Un projecte que ja el mateix Jordi Hereu entenia com a necessari en la presentació dels projectes de reforma de les antigues naus en fàbriques de creació, ara fa un any. Basiana amb l'Ivanow s'havia avançat al temps i, fins ara, això li havia passat factura.

La Fundació Sagrera gestionarà la futura fàbrica de creació de la Nau Ivanow. Aquest és un debat que arrencarà ara i que s'allargarà els propers mesos. A més de la nau, pròpiament ara pública, la Fundació Sagrera lloga tres naus veïnes per a cessió d'equips artístics, que tant assagen com presenten espectacles. Un exemple prou gràfic de la validesa d'aquest espai són les representacions de La resclosa, una peça inspirada en l'últim dia de presó d'una interna, que s'ha plasmat perfectament amb les parets de la nau central com a única escenografia.

Basiana confirmava ahir que l'equip de la Fundació Sagrera no pot entendre ser fàbrica de creació sense les naus llogades. Aquestes tres finques estan afectades en el pla de reparcel·lació de l'estació de la Sagrera. Basiana espera que l'Ajuntament compensi els propietaris a canvi de les naus. A partir de llavors, s'haurien de reformar i es podrien integrar com un conjunt a la Nau Ivanow.

L'equipament és seu de múltiples companyies de teatre, com ara la Factoria Escènica Internacional (FEI) de Carme Portaceli. També ha acollit al Projecte PORC, un grup de companyies acabades de crear, i ha obert el projecte Desparta, amb el qual vol acollir projectes d'espectacles per oferir-los un espai d'assaig i, posteriorment, uns dies de representació perquè els programadors puguin veure-la i negociar una temporada.

Font: Jordi Bordes (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario