Bona salut del teatre català...a Madrid

El teatre català ha trobat històricament molt bona acollida a la cartellera madrilenya, que rivalitza amb la de Barcelona en oferta, públic i sales. Actualment hi ha una desena de produccions catalanes en marxa a la capital de l'Estat, un èxit que se suma al dels actors, directors i productors que treballen en sèries televisives i rodatges a la ciutat. La delegació del Govern ha reunit aquest dimecres una cinquantena d'aquests representants del món de les arts escèniques que treballen a Madrid. El delegat, Jordi Casas, els ha ofert el suport de la institució i ha destacat la seva feina en temps de crisi per explicar el què passa de forma "distesa".

Hi han assistit, entre d'altres, Josep Maria Pou, Pep Cruz, Jordi Corominas, Marta Calvó, Anna Maria Barbany, Gemma Brió, Carles Canut, Victòria Pagès, Francesc Albiol, David Selvas, Carme Conesa, Mariona Ribas i Ruben Ametllé.

La presència d'obres catalanes a la cartellera madrilenya no és cap novetat, com explica Josep Maria Pou, perquè ha estat "una constant històrica", però sí que posa de manifest que per als programadors madrilenys el teatre català és una "garantia de qualitat" i que aquesta idea es manté any rere any.

I és que "més enllà del que passa en altres àmbits", la relació teatral entre Barcelona i Madrid "ha estat sempre molt bona" i els programadors han tingut clara l'aposta per espectacles que tenen bona acollida entre el públic madrileny.

El teatre català no pateix per la crisi

També en el moment actual en què baixa el consum en tots els àmbits menys al teatre. Les sales catalanes han passat de puntetes per sobre la crisi, una realitat que permet posar en marxa millors produccions i portar-les a escenaris de fora de Catalunya.

Així ho posen de manifest les dades de l'Associació d'Empeses de Teatre de Catalunya (Adetca) que apunten que la temporada 2010-2011 a Barcelona ha venut 64.036 entrades més que l'anterior (+3%) i que ens els 4 últims anys el nombre d'espectadors ha anat augmentant.


Actualment a Madrid s'hi poden veure una desena de produccions catalanes com "Hair" del director Daniel Anglès; "Product" de Julio Manrique; "La Carcajada Salvaje" de Pep Costa, i Toc-Toc (Transtornos Obsesivos Compulsivos,) dirigida per Esteve Ferrer.

També hi desembarquen en breu obres en format musical com "El Rey León", que es podrà veure al Teatro Lope de Vega adaptat per Jordi Galceran amb Carlos Rivera, Sergi Albert, Daniela Pobega i Albert Garcia.

En canvi, segons Pou, la presència a Barcelona d'obres fetes a Madrid o a l'Estat és minoritària. "A Barcelona hi ha un concepte pejoratiu del teatre madrileny que no és massa just, perquè hi ha espectacles molt bons", diu.

"El públic de Madrid és més expressiu"

L'actor i director Pep Cruz dirigeix al Teatro Fernán Gómez de Madrid "Top Model" de Dagoll Dagom, una obra que aposta pel teatre com a teràpia per a l'espectador i que posa a prova la resposta del públic.

Segons Cruz, el públic de Madrid "és més expansiu i expressiu" que el de Barcelona, un tret "molt important" a l'hora de representar una comèdia. "Els catalans som una mica més retinguts" durant l'espectacle tot i que "al final aplaudim", diu, mentre que a Madrid hi ha més "feed-back" amb el públic. Personalment, però, prefereixo els espectadors catalans. "Ens assemblem més, és inevitable".
Font: www.ara.cat

1 comentario:

  1. Vinga va!
    El que ha escrit això també ha de pensar que no hi han llistes d'espera, que la corrupció és anecdòtica... per favor!

    ResponderEliminar