El circ com a vida


Ha de ser dur, o per no posar-se pedres al fetge, que hagis estat un quart de segle amb una petita carpa a sobre per mig Europa i que, del teu treball a Barcelona, et costi recordar alguna cosa més que els inicis al carrer al final de la Rambla o al parc de la Ciutadella. «On passàvem la gorra quan encara donaven permís per fer espectacles a l'aire lliure», va explicar ahir Bet Miralta, la companya de Jordi Aspa a Escarlata Circus. El Grec de Ramon Simó ha convidat la petita companyia, la parella que va dirigir més d'una dècada el festival Trapezi de Reus, a celebrar els seus 25 anys en una ciutat on se'ls ha vist ben poc en tota la seva carrera.


«El circ és una manera de viure, més que de fer espectacles», va sentenciar Aspa, pallasso i ensinistrador d'animals. Miralta és acròbata i especialista en llançaments i manipulació de fuets. D'aquest esperit s'impregna un homenatge que consta de tres obres i una exposició al vestíbul de l'Espai Lliure.
Pugilatus es veurà (del 19 al 21 de juliol) al mateix Espai amb un muntatge que parteix de la boxa com a espai i acaba sent una metàfora de la vida. Es desenvolupa en un quadrilàter de quatre per quatre i amb el públic al voltant. Aspa compta amb Piero Steiner, de la companyia Los Los, com a company d'escena. Andrés Lima, un director vinculat a la companyia Animalario, va exercir de «còmplice dramàtic» d'aquesta obra.
Per les mateixes dates que Pugilatus, i en un horari anterior, Llenties i marabú -estrenat el 2005- compta amb una altra complicitat ressenyable, la de Sergi López. L'actor va ser qui els va posar la pauta d'un espectacle molt curt (mitja hora), per a poca gent i amb números de circ pur. «Per a nosaltres, és molt important el format, la proximitat del públic, més enllà de la proesa», va comentar Aspa. Aquesta proximitat s'aconsegueix a la seva petita carpa, que plantaran davant de l'Institut del Teatre, a la plaça de Margarida Xirgu.
Salt endavant
El minicicle es tancarà, a la carpa, amb Devoris causa (25 al 28 de juliol), la producció que va significar un salt endavant per a Escarlata Circus. «És un treball amb verdures, que parla de la vida, la mort, els aliments... No hi ha text i el circ està molt amagat», va recordar Aspa.
Devoris causa, estrenat el 2008, ja suma més de 350 representacions, va detallar Bet Miralta. De fet, la petita carpa va estar plantada un mes a Salzburg fa dos anys i dos mesos més l'any 2011 durant el festival d'estiu d'Anvers amb totes les entrades venudes. «Gràcies a l'estranger hem arribat a aquests 25 anys», va dir Miralta. El Grec intenta solucionar aquest oblit.
Font: Jose Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario