Quant valen els nostres vells?


En aquest món governat pel PIB i les primes de risc, qui no produeix sobra. O sigui, els vells. Pep Pla i Albert Boronat s'han disposat a combatre "el valor suprem de la productivitat" amb Zero, una obra escrita a quatre mans que arriba avui al Teatre Lliure (Espai Lliure). Teatre, dansa i vídeo es conjuguen per reflexionar "sobre la gestió de la vellesa que nos-altres mateixos, futurs vells, estem exercint", plantegen els creadors.


El muntatge, amb dramatúrgia de Boronat i direcció de Pla -director del Centre d'Arts Escèniques de Terrassa (CAET)-, presenta un repartiment intergeneracional. Dos octogenaris -Maria Dolors Duocastella i Josep Vallhonrat- a qui se suma una envellida Martha Carbonell (en té 69) i tres de 20 anys: Isis Martín, Xavi Sáez i Jaume Sangrà.
La història de l'obra s'inspira en la pel·lícula La balada de Narayama, del japonès Shohei Imamura. A la muntanya de Narayama s'hi abandonaven els avis quan ja deixaven de ser aptes per al treball. Els seus fills se'ls carregaven a l'esquena i els dipositaven allà, talment com si fossin escombraries, fins que arribés la seva hora. "Ara l'ombra d'aquesta muntanya sembla projectar-se a tot arreu, des dels discursos mediàtics que identifiquen el que és jove amb el que és bo, fins als del Fons Monetari Internacional, que parlen del risc financer que suposa l'augment de l'esperança de vida", argumenta Pla.
Tenint en compte la ficció, els vells actors de Zero "estan molt contents de tenir feina a la seva edat", explica el director. De fet, la més jove Carbonell no para de produir. Fundadora del Guasch Teatre, on acaba de representar Bodas de sangre, va ser una de les zombis de REC i ara està encantada amb l'estrena al Grec. "És una obra molt dura i impactant. Ens toca molt a tots", declara. Encara que de feina no n'hi falta, ella, com els personatges, també ha sentit l'exclusió. "Als 60 anys vaig voler fer un curset d'informàtica i em van dir que no perquè no sortia a compte per a gent gran", comenta. "Com en la vida, en escena els joves agafen la batuta perquè són els que tenen la força. Però s'ha de donar valor a la gent gran. El muntatge remourà el cor de tothom".
Font: Imma Fernández (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario