Els empresaris culturals s'uneixen


Font: ACN via www.elpuntavui.cat
Unes 4.000 empreses de l'àmbit de la música, el teatre, la dansa, el cinema, el circ, les orquestres, les arts, els espectacles i els festivals, s'han unit en contra de la mesura del govern de Mariano Rajoy de canviar el règim d'IVA de la cultura i pujar-lo fins al 21%. Dilluns es va constituir la Unió d'Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, en què hi ha adherides nou entitats, entre associacions i federacions, que recullen més de 150.000 treballadors directes del sector cultural. Demanen al govern espanyol que rectifiqui i recorden que s'aplica l'IVA reduït a la cultura en tots els països europeus.
Les empreses culturals manifesten que podien entendre l'increment del 2% de l'IVA que s'ha aplicat en el context actual, però el canvi de tipus impositiu, que comporta una pujada del 13% en la programació cultural els sembla “absolutament inassumible”, segons denuncien en un comunicat. Al seu parer, la repercussió d'aquest augment en el cost de les entrades accelerarà l'actual procés de recessió del consum, provocant destrucció de llocs de treball i el descens de l'activitat cultural. En tots els països de l'euro s'aplica l'IVA reduït en l'activitat cultural, segons recorden, i la mesura allunya Espanya dels països de l'euro i afecta a la competitivitat internacional.
És per això, que apel·len al govern espanyol a mostrar “sensibilitat i compromís” en la defensa de la indústria cultural. La Unió ha creat un comitè executiu per estudiar i proposar les mesures convenients per lluitar contra la mesura. I demanen iniciar converses immediates amb el Ministeri d'Hisenda i la presidència del govern espanyol per abordar el problema. .
Aquesta unió està formada per la Federació Estatal d'Associacions d'Empreses de Teatre i Dansa, la Federació d'Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols, la Federació de Distribuïdors Cinematogràfics, la Federació d'Empresaris de Cinema d'Espanya, l'Associació de Promotors Musicals d'Espanya, l'Associació de Representants Tècnics de l'Espectacle, l'Associació de Teatres, Festivals i Temporades Líriques, l'Associació Espanyola d'Orquestres Simfòniques i l'Associació de Professionals i Amics de les Arts Circenses.

No hay comentarios:

Publicar un comentario