Les rialles s'apaguen

Font: www.elpuntavui.cat
Intèrpret dels que han contribuït a dignificar la professió de còmic; home de teatre que, només quan la salut li ho va impedir (el públic sempre li era fidel), va veure passar els anys des de dalt dels escenaris; conegut a Catalunya sobretot per les comèdies que va interpretar al costat de Joan Pera, l'actor cordovès Francisco Morán Ruiz, més conegut com Paco Morán, va morir ahir a Barcelona a l'edat de 81 anys, segons va informar la conselleria de Cultura de la Generalitat. Morán va tenir un enfisema pulmonar a la clínica del Pilar de Barcelona.
A la dècada dels setanta, Paco Morán es va establir a Barcelona, on va aconseguir una gran popularitat gràcies a Violines y trompetas, al costat de Fernando Guillén. Però és formant parella escènica amb l'actor català Joan Pera amb qui va fer viure més nits de rialles als espectadors. Van fer junts els èxits La extraña pareja (1994-1999), de Neil Simon,¡Mamma!, La jaula de las locas Matar al presidente.
Joan Pera recordava ahir, en declaracions a Europa Press, que Morán “va venir a Barcelona a fer una funció i l'acceptació que va tenir va ser tan gran que es va establir a Catalunya”. Pera va decidir mantenir ahir la funció dels monòlegs de Joan Capri que tenia prevista fer a Mataró, perquè “com deia Paco, que mai una llàgrima ens espatlli un somriure”. També va recordar que es van conèixer el 1994 a la sèrie de TVE-Catalunya Prêt-à-porter dirigida per Esteve Duran. “Immediatament vam tenir un feeling especial. L'estranya parellahavia de durar dos mesos, però hi vam estar sis anys. Ens vam conèixer amb detall, amb una sola mirada ja bastava”. Va remarcar que “els catalans l'adoraven, arribava a tots els estaments de la població, fossin de Barcelona, de l'Hospitalet o de comarques”. Joan Pera va recordar també la gran força que tenia Morán sobre l'escenari, especialment a l'hora d'improvisar: “A mi se m'escapaven les rialles”, va comentar a Europa Press.
Nascut el 1930 a Almodóvar del Río (Còrdova, 1930), va ingressar als 17 anys en el Conservatori de Música i Declamació de Còrdova, on va cursar art dramàtic, i més tard va cofundar el Teatre Espanyol Universitari, al costat d'altres companys, amb els quals van representar obres de destacats autors mundials.
Etapa a Madrid


El 1957, després d'una etapa de locutor a Radio Córdoba, Paco Morán es va traslladar a Madrid i va entrar a formar part del quadre d'actors de Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) i Televisió Espanyola, on va protagonitzar més de 2.500 programes. La seva vocació teatral el va consolidar, el 1968, com a primera figura de l'escena després de la interpretació d'El apagón, de Peter Shaffer.

Afincat a Vilassar de Mar, també va protagonitzar al teatre Tres historias sobre eso del matrimonio, La hora de la fantasía, El apagón, Como ama la otra mitad, Vidas privadas, Sé infiel y no mires con quién, Oscar and Sherlock, Muerte accidental de un anarquista... El 2008 va tornar a l'escena amb Enfermo imaginario, després de més d'un any d'absència obligada per problemes de salut.

Tot i que, després de l'etapa de Madrid, va freqüentar també la televisió (amb sèries com La casa por la ventana, Prèt à porter, Función de noche...) i el cinema (Dos pillos y un pico, Escrit als estels, Perfidia, Monturiol...) és al teatre on va desplegar el seu talent i on va aconseguir més popularitat. El telefilm¡Mamma! (el 2005, amb Joan Pera, basat en l'obra de teatre que ja havien fet junts) i Última sesión (2009) van ser les seves darreres aparicions a la televisió o el cinema, respectivament, i va acabar sumant, entre sèries, telefilms, curts i pel·lícules, una vuitantena de títols a la pantalla.
Les reaccions a la seva mort no es van fer esperar. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va definir Paco Morán com “un dels referents del teatre català” i “una persona entranyable que ha fet a través del teatre popular la seva gran aportació.” També el va qualificar com l'artífex de l'ampliació dels públics teatrals, “un intèrpret que va eixamplar el nombre de persones que es van incorporar a la vida teatral com a públic”.

Més reaccions


El tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, també va voler expressar el condol per la mort, ahir, de Paco Morán. Ciurana va destacar que “avui és dia de dol al Paral·lel, hem perdut un actor molt estimat pel públic de la nostra ciutat i del nostre país”, en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies. També el va definir com “un actor d'èxit capaç d'omplir teatres amb el seu talent per la comèdia”.

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran, va lamentar igualment la seva mort i el va definir com “un gran actor, amic i militant” (era d'UDC), i va dir que se sentia “molt orgullós” de tenir la Creu de Sant Jordi, que li va ser concedida aquest any.

No hay comentarios:

Publicar un comentario