La Seca estrena 'Acorar', l'obra revelació de les Balears



Font: L.S. (ara.cat)
És jornada de matança en un poble de Mallorca. Una de les feines més complicades, reservades només als experts, és acorar l'animal. La manera de rematar-lo. Avui ja ben pocs ho saben fer. Toni Gomila és l'autor i actor d' Acorar , el muntatge que ha guanyat tots els premis de la temporada 2011-12, tant dels teatres públics com dels professionals de les Illes Balears: millor espectacle, actor i director (per a Rafel Duran). Amb més de 100 funcions a l'esquena, Gomila i Duran estrenen l'espectacle a La Seca de Barcelona, gràcies a la Xarxa Alcover.
El que comença com una descripció d'una jornada de matances en una casa familiar -un fet que dispara la memòria dels espectadors-, acaba sent una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels illencs. "És la història d'una tribu que arriba a un cul-de-sac, ja que tot allò que els ha donat sentit s'ha acabat", explica Gomila. L'actor retrocedeix als anys 90 i recorda que, en aquella època, una adulteració en un producte conservant va fer que la sobrassada es tornés blanca. "Va passar en moltes cases. I a mi em va fer pensar: qui seguia fent matances era aquella gent que tota la vida ho havia fet i que estaven segurs que allò que feien era perfecte des del punt de vista gastronòmic, tradicional i identitari", explica l'autor. El cas és que els que venien embotits, aquell any van vendre un producte no tan bo per guanyar més diners. "Això va desmuntar esquemes que estaven molt assentats. Ho vaig interpretar com la darrera derrota com a poble", opina.
Una xarxa de teatre català
L'estrena d' Acorar a La Seca -que es representarà del 4 al 28 d'octubre- significa l'aterratge de la Xarxa Alcover a Barcelona. La iniciativa, rellançada el 2011 per ampliar la projecció del Projecte Alcover nascut el 1996, està formada per un conjunt d'entitats diverses de tots els territoris de parla catalana que treballen per crear una estructura estable d'intercanvi d'obres en català. Aquesta temporada tenen 5 espectacles en dansa. Segons Rafel Duran, a Mallorca hi ha una situació política "dramàtica, patètica i tràgica", resumida en els "antiillencs". "Les subvencions han desaparegut i enfonsarien tot el que sona i fa pudor de tradició catalana", diu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario