Mascarell reestructura la conselleria de cap a peus



Font: Laura Serra/ I. Aragay (ara.cat)
El canvi de legislatura no serà plàcid al departament de Cultura. Ferran Mascarell aprofitarà la seva fortalesa política dins l'executiu de Mas per fer foc nou. Reestructurarà la conselleria de dalt a baix: canviarà el titular de dues de les quatre direccions generals del departament i rellevarà directors d'entitats tan importants econòmicament com l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i simbòlicament com la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).
Dimarts el Govern ja va aprovar el primer dels canvis a la direcció general de Política Lingüística: se substitueix Yvonne Griley -militant de CiU- per la filòloga Ester Franquesa, que ja treballava en un organisme adscrit a aquesta àrea, al Servei del Foment de l'Ús del Català. L'altre relleu que està dat i beneït és el d'Oriol Izquierdo a la direcció de la Institució de les Lletres. Izquierdo, que entoma el canvi amb "fair play", diu que en els últims sis anys s'ha transformat la institució gràcies a la revisió de la llei del 1987: "Hem posat al dia les funcions de la institució, n'hem redefinit els objectius i hem reforçat el seu pes institucional", assegurava ahir, alhora que recordava l'intent d'"aigualir-la" amb la primera proposta de la llei òmnibus, que va provocar "la reacció del sector de les lletres". Dimecres hi haurà la primera reunió del nou consell assessor de la ILC -presidit per Mascarell i amb una vintena de representants de l'àmbit editorial i institucional-, en el qual el conseller podria proposar el nom del successor, que l'ARA ha pogut saber que serà la professora Laura Borràs. El degà de la institució, Francesc Parcerisas, continuaria ocupant el càrrec honorífic.
Mascarell està indubtablement més còmode en aquest segon govern convergent que en el primer. La seva bona entesa amb el president, Artur Mas, ha permès que, com a condició per seguir en una conselleria que ha assumit retallades importants, hagi pogut exigir a canvi màniga ampla per fer el seu equip al marge de les exigències de partit. El conseller vol fer un departament més eficient, més concentrat i menys polític. Un dels efectes serà probablement la fusió de dues direccions generals, la de Promoció i Cooperació Cultural, que porta el convergent Jordi Cabré, i la de Cultura Popular i Tradicional, que lidera Lluís Puig. Aquest últim, que ha tingut una trajectòria discreta però solvent i amb un perfil més tècnic que el primer, té més números d'assumir el número 1 de la nova àrea.
Qui es ratificarà en el càrrec serà Joan Pluma, director general de Patrimoni Cultural i home de confiança de Mascarell, que, com ell, es va donar de baixa del PSC per entrar al govern de CiU. Vicenç Villatoro, al capdavant de l'Institut Ramon Llull, i el seu adjunt, Àlex Susanna, també tenen el crèdit de Mascarell. Qui tampoc no cessarà el conseller, de moment, serà el secretari general de Cultura, Xavier Solà, tot i que està investigat per la Fiscalia Anticorrupció per presumptes irregularitats a l'Associació Catalana de Municipis. Totes les fonts apunten que se li podria buscar un nou càrrec en els pròxims mesos.
Un altre dels relleus sorprenents i que es produirà amb tota seguretat és la baixa de Gorka Knörr de la direcció de l'ICEC. El músic i empresari basc, pròxim a ERC, va ser nomenat tot just fa mig any en substitució de Fèlix Riera. Tot apunta que el seu lloc l'ocuparà Esteve León, home de l'entorn socialista i col·laborador fidel de Mascarell des de diferents òrgans de la Diputació de Barcelona. De fet, havia sonat el 2011 per a la direcció general i ha estat elaborant el Pla Estratègic Catalunya Cultura 2021, que marca els eixos de les polítiques culturals que pretén desplegar Mascarell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario