La Seca presenta 'George Sand i jo'



L'estada que George Sand i Frédéric Chopin van fer a Mallorca l'hivern de 1938 s'ha explicat moltes vegades com l'aventura exòtica de dos amants. Però aquest relat perd validesa després de llegir 'Un hivern a Mallorca', el on Sand, dos anys més tard, va descriure aquella experiència com un malson. L'escriptora va criticar durament els illencs, les condicions de vida a l'illa i es refereix a Chopin com "el malalt". L'actor i director Quim Lecina va voler esbrinar quina quina degué ser la reacció de Chopin en conèixer les impressions de la seva amant sobre aquella experiència. El resultat, l'espectacle musical 'George Sand i jo', s'estrena aquest dijous a La Seca.
El mateix Lecina  ¡ la pianista Sira Hernández són els protagonistes de l'espectacle, que combina el text amb 13 composicions de Chopin. El muntatge està concebut com una de les festes artístiques que solia organitzar Sand i té un aire de cabaret. El director ha volgut evitar la separació amb el públic per a que participi, també, en la reflexió sobre com van viure els dos protagonistes aquelles setmanes a Mallorca. 
Chopin, que estava malalt de tuberculosi, i Sand van viatjar a la illa per recomanació mèdica, i en part també per l'esperit romàntic de retorn a la natura dels dos amants. L'un i l'altra, però, van viure l'experiència de maneres ben diferents. Per bé que l'hivern va ser dur, i que la malaltia de Chopin no va evolucionar favorablement, se sap que aquella estada va ser prolífica creativament per al músic. De fet, està documentat que l'austríac va composar durant aquells mesos la majoria dels 'Preludis'. En canvi, segons explica Sand al llibre 'Un hivern a Mallorca', els dos visitants –acompanyats dels dos fills de l'escriptora– no van ser ben rebuts a l'illa, on les seves formes distingides van xocar amb la vida rural i dura dels habitants.
Tampoc la relació amb el seu amant devia ser excessivament bona. Al llarg del llibre Sand es refereix a Chopin únicament amb l'apel·latiu de "el malalt". L'espectacle creat per Quim Lecina també s'ha inspirat en uns textos de Robert Graves que reflexionen al voltant de l'aventura mallorquina de Sand i Chopin. L'autor, director i intèrpret de l'obra ha explicat que en llegir tots dos documents "va pensar que hi havia material per fer un espectacle musical".  A 'George Sand i jo', Lecina i Hernández "entren i surten" dels personatges que interpreten –Chopin i Sand, respectivament–, i passen d'explicar la història en la veu dels personatges a reflexionar en tercera persona sobre com degué ser aquella vivència per uns i altres. En la lògica d'un espectacle dissenyat com una 'festa artística', el públic serà convidat a veure herbes dolces mallorquines, gentilesa de la bodega gracienca 'Verema i collita', i a degustar les galetes 'Quelis', per gentilesa de la marca mallorquina. 
Font: ACN via www.ara.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario