Neix un altre Canal



El Centre d'Arts Escèniques El Canal, de Salt i Girona, podria tenir una nova fórmula de gestió el proper mes de juliol –una nova personalitat jurídica–, i abandonar així la provisionalitat en què estava instal·lat des del 2007. Si més no, així ho van anunciar el director del centre, Salvador Sunyer –prorrogat en el càrrec–, Jordi Cabré (director general de Promoció i Cooperació Cultural), Ramon Torramadé (alcalde de Salt i president de la Diputació), Carles Puigdemont (alcalde de Girona) i Xavier Soy (ponent de Cultura de la Diputació). Van anunciar que El Canal es regirà per un consorci que es constituirà en les pròximes setmanes, en què hi seran els dos ajuntaments i la Diputació, i que mantindrà un conveni amb la Generalitat, la qual aportarà el 50% del pressupost i, malgrat no tenir representació en el consorci –“a causa de les circumstàncies econòmiques, no creiem convenient entrar en estructures noves”, va dir ahir Cabré–, s'assegurarà de tenir mecanismes d'intervenció. La Diputació aportarà el 25%; Salt, el 15%, i Girona, el 10%. En aquest consorci, qui portarà la veu cantant serà Salt. La personalitat jurídica és fonamental, tal com va reconèixer Sunyer, per fer possible la petició i assignació dels recursos, tant a escala catalana, com estatal i, sobretot, europea. Ha costat més de quatre anys arribar fins aquí. Aquest retard ha estat degut al fet que s'ha intentat trobar de totes les maneres possibles l'encaix, en un organisme públic, d'una iniciativa privada com és Temporada Alta. Després de tot aquests temps, no s'ha aconseguit aquesta integració, de manera que s'establirà un conveni entre el consorci i els organitzadors del festival, Bitò Produccions, que, lògicament, no estava disposada a renunciar als drets que té sobre el festival, que era el que es demanava. Una vegada constituït el consorci, es podria convocar un concurs per a la gestió del centre –no n'hi ha cap obligació, però– i s'ha d'adjudicar, mitjançant concurs, la direcció artística del centre. Jaume Torramadé ja va afirmar ahir que li agradaria que Sunyer continués, i aquest va respondre que primer havia de conèixer les bases del concurs.
Portes obertes
La seu física d'El Canal, a la Coma Cros, farà jornades de portes obertes durant la festa major de Salt, al juliol, va dir Torramadé, i la inauguració funcional arribarà per Temporada Alta, amb l'estrena d'un Macbethdirigit per Àlex Rigola i produït pel mateix Canal. L'existència d'un òrgan de gestió i d'una seu física fan que neixi un nou centre, malgrat que funciona des de la tardor de l'any 2007.
La presentació de la temporada 2012/2013 va servir a Sunyer per fer balanç de la trajectòria del centre. Ha produït o coproduït 54 espectacles, 32 dels quals d'autoria catalana; s'ha especialitzat en la internacionalització de l'escena catalana, ha dinamitzat l'escena local i, segons Sunyer, s'ha fet una programació “per a un públic ampli”. La xifra total de públic d'aquestes produccions ha estat a la vora dels 327.000 espectadors.
Onze espectacles
De les onze produccions o coproduccions d'El Canal, cinc tenen segell gironí: Pàjaru (Pere Hosta), L'esperança de vida d'una llebre (Mal Pelo), Concert per a nadons (intèrprets gironins) i els projectesRessona (Orquestra Athenea) i Mgogoro (Mentidera Teatre). A més d'això, Rigola hi estrenarà dos espectacles (Macbeth i Bingo, assajats a la seu Coma Cros); Jordi Casanovas estrenarà Pàtria, amb un repartiment estel·lar, i Baró d'Evel Cirk Cie. (Blaï Mateu i Camille Decourtye) tornen a coproduir amb El Canal, després de Le sort du dedans, i presentaran Mazút, un espectacle creat en part en sengles residències al centre de creació l'Animal a l'Esquena, a Celrà.
Ressona és un projecte que pretén “contribuir a crear vida musical als municipis” amb tallers en escoles, xerrades i concerts, mentre que Mgogoro és una proposta que s'estructura en monòlegs o diàlegs breus, que vol fer arribar el teatre a tot arreu.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario