Comediants, 40 anys d'una companyia subversiva
L'any 1972 s'estrenava a l'Institut del Teatre l'obra 'Non plus plis', que representava uns poders polític, militar, religiós i judicial que provocaven una revolta amb els espectadors i envaïen un espai públic. Aquell muntatge va deixar bocabadat el públic i va ser la llavor del que avui dia és la companyia Comediants, quaranta anys més tard.
Joan Font, fundador de la companyia, mira enrere per descriure què volien fer amb Comediants: "Explicar històries nostres, en el moment present, on el text no fos l'eix central, en un temps on hi havia una dictadura i censura als textos, vam voler fer un llenguatge més físic i recuperar aquest món popular i de les màscares i subvertir els espais". En aquest llenguatge físic l'excitació de la gent al carrer han estat un tret característic de la companyia, que amb el seu caràcter subversiu volia respondre al poder repressiu: "els molestava que estiguem saltant, ballant, tocant-nos al mig del carrer que era un espai públic de tots", assegura font.
Per Jaume Bernadet, director artístic de la companyia, les seves representacions van donar força a l'esperança de llibertat durant la dictadura, donant "color" a la grisor d'aquells temps. També a altres països on han actuat, com ara a Turquia, on van aconseguir que la comunitat cristiana i l'àrab saltessin i gaudissin juntes, oblidant els seus recels. "Els espais on la llibertat ha estat més restringida veus aquesta reacció", afirma Bernadet.
Pel que fa al futur, la companyia no té cap intenció d'abandonar els escenaris, però si de replantejar-se el tipus d'espectacles pels quals apostarà. "Ara ens tocaria una mica passar joc i poder treballar d'una altra forma, ser reflexius i no córrer tant", afirma Font. De moment Comediants ja ha anunciat que seran la companyia resident de la temporada 2012-2013 de l'Orquestra Simfònica del Vallès.
Font: ACN via www.ara.cat
No hay comentarios:
Publicar un comentario