Els malabars del nou TrapeziA la perxa, al pressupost i a la gestió. Els reptes planen sobre la setzena edició de la Fira de Circ de Catalunya, el Trapezi. Després de l'eliminació enguany de la seu vilanovina a causa de les retallades, Reus es vol consolidar com la capital nacional del circ. Per als nous gestors, la proesa és lluny dels focus: fer més amb menys diners.
Ferran Madico, director general del CAER, ha reconegut que Trapezi viu “un any de transició”. La reorientació vol “afavorir la convivència de llenguatges del circ amb el teatre, la dansa i les arts plàstiques, i crear nous corrents estètics”, segons el nou director artístic, Jordi Gaspar, que ha hagut de confeccionar la programació en tres mesos. Una programació tocada per les retallades, que han escurçat un 21% el pressupost (301.000 euros). “Hem optimitzat recursos reduint el nombre de companyies i fent-les treballar més”, ha explicat Gaspar. De 49 companyies l'edició passada a 38. De 110 funcions a 92. I de 49 espectacles a 43. Les companyies més afectades han estat les internacionals, encara que s'hi veuran propostes de nou països (França, Suïssa, Alemanya, el Brasil, Suècia i Bèlgica, entre altres). De retruc, el circ català ha obtingut més protagonisme. Si més de la meitat d'espectacles són estatals, d'aquesta quota, el 88% són cuits a casa.
En un panorama de caiguda de la contractació per les retallades, una situació que està provocant un èxode d'artistes de carrer i de circ, Trapezi fa una aposta pels professionals nacionals. Tot i no tenir la potència de països com França, Gaspar explica: “El circ català comença a tenir una manera especial de dir i de fer. Volem potenciar-la.” Així, una de les novetats és la convocatòria conjunta amb La Central del Circ de Barcelona per oferir-los assessorament tècnic, espai d'assaig i l'exhibició d'un espectacle.
Per començar les 80 hores d'espectacles d'aquest Trapezi, s'ha confiat en una companyia referencial per la capacitat d'innovació i investigació de les arts circenses, Los Galindos. Després d'enamorar públic i crítica amb Entròpic en la inauguració de Fira Tàrrega, hi estrenaran Descarrilat, elaborada expressament per al Trapezi. S'hi veurà Stephane Drouards, que també farà un solo de cascades al trapezi minivolant. D'una programació que exhibiran 24 tècniques circenses, en destaquen la coproducció de circ multidisciplinari d'A Tempo, una de les revelacions del 2010; la portuguesa Erva Daninha, que fa malabars amb totxos, i Circ Pànic, que ha reinventat la perxa xinesa donant-hi un moviment de 360 graus en horitzontal i 180 en vertical.
Trapezi confia a mantenir els 100.000 espectadors. I ja pensa en l'edició vinent, que podria canviar de dates per no coincidir amb dos altres festivals i fer-se un espai propi encara més destacat.
Font: Eva Pomares (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario