Taquilla invertida: pagar el teatre després de consumir



Font: Laura Serra (ara.cat)
El teatre necessita revulsius constants, sobretot en un context de caiguda en picat dels espectadors. La jove companyia Sixto Paz, liderada per Pau Roca, ha agafat el bou per les banyes: proposen als espectadors que paguin l'entrada al preu que vulguin i després de veure la funció. No només estan convençuts de l'interès de la proposta, sinó que creuen que és possible un nou sistema al marge de l'economia de mercat: "És l'economia empàtica. En comptes de compartir, col·laborar. La taquilla inversa fa que s'estableixi un diàleg amb l'espectador. Si compartim tota la informació, l'espectador entendrà la situació de la companyia i confiem que valori el que hem fet. Apel·lem al consum responsable", explicava ahir David Costa. La Sala Beckett els ha acceptat la jugada.
L'experiment, de fet, té molt a veure amb l'espectacle que ha decidit tirar endavant Sixto Paz, com a coproductors de l'obra juntament amb la Beckett. Si existeix, encara no ho he trobat és un text del jove valor anglès Nick Payne. "Dispara dos temes en paral·lel: el compromís individual amb la pròpia família i la forma de vida i el compromís ideològic i polític amb el món -explica Toni Casares, director de la sala-. Són dues línies que no sempre conflueixen: com vivim de portes endins i com vivim de portes enfora".
Marilia Samper, un altre valor en alça -autora i directora que ha passat pel cicle T6 del Teatre Nacional-, dirigeix una proposta austera en producció però gran en ambició. "És un text que m'ha tocat, m'ha emocionat, perquè parla de mi. Conté petits conflictes humans sota els quals passen les grans coses", explica. Els quatre protagonistes són membres d'una família convencional que viuen aïllats cadascú en el seu drama. El pare (Carles Gilabert) és un professor universitari obsessionat per la seva tesi doctoral ecologista, que tracta la necessitat de reducció global i de comptar amb la comunitat. Mentre l'home intenta salvar el planeta, destrueix la seva família: una filla acomplexada que pateix bullying (interpretada per la debutant Patricia Garcia) i una dona frustrada (Montse Germán). El detonant de l'obra és l'arribada del tiet (Pau Roca). "Ningú és capaç de demanar ajuda i tots estan sols i necessitats", diu Samper.
Nick Payne va estrenar aquesta obra a Broadway al setembre amb Jake Gyllenhaal al cast i acaba d'estrenar l'últim text al Royal Court, Constel·lacions, que serà al febrer al Teatre Akadèmia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario