Els 7 moments clau en la trajectòria de 'Papitu'

Font: ara.cat

Un debut proletari avalat per un premi aristocràtic
L'any 1963, poc després d'apuntar-se a l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, Benet i Jornet va guanyar el premi J.M. de Sagarra amb Una vella, coneguda olor. L'última representació de l'obra -ambientada en la Barcelona proletària- va ser el 2011, dirigida per Sergi Belbel.
Anys de compromís i d'experimentació
Durant la segona meitat dels 60, el dramaturg va reflexionar sobre el país i la societat occidental amb tècniques brechtianes i del teatre èpic. A la dècada dels 70 estrenaria algunes de les seves obres més experimentals, com La desaparició de Wendy i Revolta de bruixes.
Un guionista que canvia la sobretaula catalana
L'any 1994, la sèrie Poble Nou va suposar un abans i un després en la ficció catalana de sobretaula. Benet i Jornet treballaria també a Nissaga de poder i Laberint d'ombres. L'última sèrie en què ha fet de guionista va ser un èxit en la franja nocturna: Ventdelplà.
Benet i Jornet també arriba al cinema
Ventura Pons va traslladar a la gran pantalla dues de les obres més emblemàtiques de Benet i Jornet dels 90, E.R. i Testament. "Les dues pel·lícules, Actrius i Amic/Amat, han fet la volta al món. Ha estat un plaer treballar amb ell", admetia ahir el cineasta.
Comèdia, tragèdia i una llengua en perill
Això, a un fill, no se li fa (2000) és una de les comèdies més àcides del dramaturg. Un any després, L'habitació del nen explicava l'angoixa de la mort d'un fill. Salamandra (2004) reflexionava sobre l'amenaça de la llengua catalana.
És hora de fer memòria: 'Material d'enderroc'
Coincidint amb el setantè aniversari, Benet i Jornet va publicar Material d'enderroc, en el qual reconstrueix la vida del barri de Sant Antoni durant la dècada dels 40 i dels 50 i recorda trobades amb Villalonga, Rodoreda i Espriu.
Una trilogia acabada de tancar
Com dir-ho? és l'última peça de les tres que ha estructurat al voltant de dos personatges. Xavier Albertí les ha portat a escena: "Benet i Jornet és l'enemic de la banalització d'ell mateix -deia ahir-. Encara és hora que es repeteixi".

No hay comentarios:

Publicar un comentario