'IsaVel', el musical sobre la vida de la primera sindicalista catalana

Font: ara.cat

Kim Portella reviu la vida de la sindicalista Isabel Palà (Calonge, 1843 – Sabadell, 1886) al musical en dos actes 'IsaVel', que es podrà veure aquest octubre. L'obra es basa en el llibre de Toni Strubell' Isabel cinc hores' (El Gall, 2005) i serà musicada per Antoni Mas.
El projecte es durà a terme gràcies al microfinançament fet a través de Verkami, ja que els promotors del musical sobre la vida de l'activista van fer una crida per aconseguir 7.500 euros i ja l'han superat amb un total de 67 mecenes.
Palà és considerada la primera sindicalista catalana. Va tenir presència en la implantació de l'Associació Internacional de Treballadors (AIT) al Baix Empordà i va crear la Federació Local de l'Associació Internacional de Treballadors de Llagostera. 
'Isabel cinc hores'
Isabel Palà, que serà interpretada al musical per Iris Vilà, és considerada una heroïna per les seves accions com a infermera improvisada en el Foc de la Bisbal, l'enfrontament del 1869 entre les tropes del governador militar de Girona i una partida armada republicana de 2.000 homes. A Isabel Palà, però, se la recorda amb el sobrenom d''Isabel cinc hores' perquè va aconseguir reduir la jornada laboral de dotze a cinc hores per als menors de 13 anys.
El 1874, amb el cop d'estat del General Pavia i la il·legalització de la Internacional, va exiliar-se a Carcassona, on va poder formar-se com a mestra. El 1880 va tornar a Catalunya per dedicar-se a l'ensenyament i va fundar un col·legi a Barcelona. Més tard, va ser la directora d'una escola de nenes de la Institución Libre de Enseñanza a Sabadell, on va morir el 1886.

No hay comentarios:

Publicar un comentario